Markéta Bádenská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Markéta Bádenská
Narození1431
Úmrtí24. října 1457 (ve věku 25–26 let)
Ansbach
PohřbenaKlášter Heilsbronn
PotomciJan Cicero Braniborský, Uršula Braniborská, Alžběta Braniborská, Markéta Braniborská, Wolfgang von Hohenzollern a Friedrich von Hohenzollern
OtecJakub Bádenský
MatkaKateřina Lotrinská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Markéta Bádenská (143124. října 1457, Ansbach) byla rodem bádenská markraběnka a sňatkem braniborská markraběnka.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako dcera bádenského markraběte Jakuba I. Bádenského a jeho manželky Kateřiny Lotrinské.

Manželství, potomci[editovat | editovat zdroj]

V roce 1446 se v Heilsbronnu provdala za braniborského markraběte Albrechta III. Achilla. Z jejich manželství vzešlo šest dětí, pouze čtyři se dožily dospělosti:

Dva starší Markétini synové však zemřeli jako nemluvňata a jen třetí z nich, nejmladší ze všech šesti dětí, dosáhl dospělosti a stal se dědicem trůnu. Dcery nicméně všechny dosáhly věku na vdávání a Uršula a Anna byly provdány do blízkých panovnických rodů. Dcera Markéta však se po zasnoubení s falckrabětem Kašparem von Zweibrücken těžce roznemohla a jen těsně unikla smrti; po uzdravení pak, s otcovým souhlasem, vstoupila do kláštera v Hofu, kde se stala abatyší.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Markéta zemřela v Ansbachu roku 1457 ve věku 26 let, dva roky po narození svého posledního dítěte, záhy poté, co její manžel získal kromě markrabství Brandenburg-Ansbach rovněž markrabství Brandenburg-Kulmbach. Zemřela ještě předtím, než se její manžel stal braniborským kurfiřtem (1470), nikdy tedy nebyla braniborskou kurfiřtkou.

Již rok po její smrti se její manžel znovu oženil, a to s Annou Saskou, dcerou saského kurfiřta Fridricha II. a mělo s ní dalších třináct dětí.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]