Markermeer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Markermeer
mapka bývalého mořského zálivu Zuiderzee s vyznačením jezera Markermeer tmavě modrou barvou
mapka bývalého mořského zálivu Zuiderzee s vyznačením jezera Markermeer tmavě modrou barvou
Poloha
StátNizozemskoNizozemsko Nizozemsko
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha70 000 ha
Ostatní
Nadm. výška−4 m
Přítok vodyHoge Vaart
Odtok vodyNorth Sea Canal
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Markermeer je sladkovodní jezero v centrální části Nizozemska o rozloze 700 km² a maximální hloubce 4 m. Je pojmenované po dřívějším ostrově a současném poloostrově Marker, který se na jezeře nalézá.

Jezero Markermeer původně nemělo zůstat vodní plochou. V minulosti bylo částí mořského zálivu Zuiderzee, který byl roku 1932 zahrazen uzavírací hrází Afsluitdijk, čímž se přeměnil na umělé sladkovodní jezero IJsselmeer. V následujících letech bylo realizováno několik dílčích projektů rozsáhlého vodohospodářského díla Zuiderzeewerken – vznikly poldery Wieringermeer, Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland a Zuidelijk Flevoland. V prostoru současného jezera Markermeer měl vzniknout pátý polder Markerwaard. Jeho realizace byla částečně započata stavbou hráze Houtribdijk, která oddělila prostor Markermeer od většího jezera IJsselmeer. Polder Markerwaard však nebyl dokončen kvůli vysokým finančním nákladům. Jezero v současnosti plní především rekreační a ekologické funkce a je jedním z ramsarských mokřadů.

V roce 2016 byl spuštěn projekt Marker Wadden, který sestává z realizace skupiny umělých ostrovů ve východní části jezera v blízkosti hráze Houtribdijk. Důvodem výstavby ostrovů je zvýšení ekologické hodnoty území. Ostrovy nebudou zastavěny či zemědělsky využívány – mají vytvořit biotop podobný wattovému pobřeží (ale bez slapových jevů, protože Markermeeer není spojené s otevřeným mořem). V roce 2018 zde byl vyhlášen národní park Nieuw Land zahrnující i část polderu Zuidelijk Flevoland.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]