Markéta Fialová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Markéta Fialová
Markéta Fialová
Markéta Fialová
Narození5. února 1971 (53 let)
Praha, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánímoderátorka
ZaměstnavatelFTV Prima
ChoťAlex Zajíc[1]
Děti2 dcery[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Markéta Fialová (* 5. února 1971 Praha) je česká moderátorka známá zejména z Televizních novin a magazínu Víkend na TV Nova. Od roku 2014 do roku 2019 moderovala pořad Střepiny.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Markéta Fialová vyrůstala spolu s rodiči a s mladší sestrou v Praze.

Je absolventkou Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v oboru masová komunikace. Novinářskou kariéru začala ještě před přijetím na Karlovu Univerzitu v deníku Mladá fronta, kde pracovala jako redakční elévka v oddělení vědy a techniky. Přispívala do několika časopisů a novin, byla pomocnou redaktorkou, dramaturgyní a reportérkou investigativního pořadu Fakta na České televizi. od roku 1993 až do roku 2001, kdy nastoupila na mateřskou dovolenou s dcerou Almou, byla moderátorkou zpravodajské relace na Premiéra TV (dnes FTV Prima), kde si odbyla svůj debut před televizními kamerami.

V roce 2004 se jí narodila dcera Emma. Krátce po jejím narození opustila Českou televizi a spolu s Karlem Voříškem od roku 2005 vytvořila moderátorskou dvojici Televizních novin. Společně se objevovali na předních příčkách oblíbenosti diváckých anket. Hned zpočátku kariéry na TV Nova se potýkala s tzv. únavovým syndromem a na čas odešla z obrazovky, ale nemoc překonala a vrátila se zpět. Také moderovala spolu s Karlem Voříškem magazín Víkend.

Když Karel Voříšek rozvázal v březnu 2013 spolupráci s TV Nova a v květnu 2013 přešel ke konkurenční FTV Prima, kde začal moderovat po boku Kláry Doležalové hlavní televizní relaci Zprávy Prima TV, Markéta Fialová po osmi letech v moderátorské dvojici s Voříškem začala moderovat sama.

Od 31. srpna 2014 do roku 2019 také moderovala zpravodajsko-publicistický pořadu Střepiny.

V roce 2019 oznámila Fialová, že přestupuje na stanici CNN Prima News. Spolu s ní odešli také Tomáš Vojáček, Václav Crhonek a Vítězslav Komenda (všichni TV Nova, Střepiny).[2]

Markéta Fialová je již několik let aktivní patronkou charitativního projektu Spolu proti bariérám.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ŘÍHOVÁ, Klára. Markéta Fialová: Televize je návyková. Novinky.cz [online]. Borgis, 2013-04-01 [cit. 2016-08-03]. Dostupné online. 
  2. CNN Prima News zahájí své vysílání v neděli 3. května. MediaGuru.cz [online]. [cit. 2020-11-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]