Marienplatz (Freising)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marienplatz
Radnice s kostelem sv. Jiří
Radnice s kostelem sv. Jiří
Umístění
StátNěmeckoNěmecko Německo
MěstoFreising
Městská částAltstadt
Poloha
Historie
Pojmenováno poPanna Maria
Starší názvySchrannenplatz, Hauptplatz
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marienplatz (česky Mariánské náměstí) je centrální náměstí v bavorském městě Freising v Německu. Uprostřed se nachází mariánský sloup.

Náměstí protíná na jihu Hauptstraße, která vede skrz celé městské jádro. Marienplatz je v jejím středu a dělí ji na Obere Hauptstraße a Untere Hauptstraße. Dříve byl úsek mezi náměstím a dnešní Bahnhofstraße nazýván Mittlere Hauptstraße. Směrem na sever se povrch náměstí trochu zvedá.
22. května 996 bylo freisinským biskupům propůjčena právo trní, mincovní a celní. Biskupství zřídilo na náměstí pravidelné trhy a městskou sýpku v radnici. I dnes se na náměstí konají trhy, ve středu od 7 do 12 hodin a v sobotu od 8 do 13 hodin.
Náměstí se zprvu jmenovala Schrannenplatz, v roce 1810 bylo přejmenována na Hauptplatz. Dnes nese název po mariánském sloupu, který v jeho středu stojí.
Na náměstí se nachází radnice, východní strana kostela sv. Jiří, gotická Alte Hauptwache z přelomu 15. a 16. století, bývalý pivovar Laubenbräu (dnes hostinec), klasicistní Geislerhaus, Bankovní dům Ludwig Sperrer a budova knížecího-biskupského lycea.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marienplatz (Freising) na německé Wikipedii.

  1. DEWIEL, Lydia L. Oberbayern : Kunst und Landschaft zwischen dem Altmühltal und den Alpen. Köln: DuMont, 1996. 464 s. ISBN 978-3-7701-3335-2. Kapitola In der Region München: Freising, s. 93. (německy)