Marie Pštrossová-Nosková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie Pštrossová-Nosková
herečka Marie Pštrossová
herečka Marie Pštrossová
Rodné jménoMarie Nosková
Narození8. prosince 1855
Lomnice nad Popelkou
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí28. listopadu 1927 (ve věku 71 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
ChoťAdolf Pštros
Některá data mohou pocházet z datové položky.
matriční zápis o narození a křtu Marie Noskové (matrika N 1855–1871 územní rozsah: Lomnice nad Popelkou (SOA Zámrsk))
matriční zápis o sňatku Marie Noskové s Adolfem Pštrosem (matrika O 1844–1881 územní rozsah: Jičín (SOA Zámrsk))

Marie Pštrossová, rozená Nosková, křtěná Marie Háta (8. prosince 1855 Lomnice nad Popelkou28. listopadu 1927 Praha[1]), byla česká divadelní herečka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Lomnici do rodiny místního sládka Antonína Noska. Od mládí hrála divadlo a byla členkou "Lomnického ochotnického divadelního spolku". Během účinkování v tomto spolku a z části i zásluhou své školitelky Elišky Peškové se natolik zdokonalila, že získala angažmá ve smíchovských divadlech (Divadlo U Libuše a Aréna u Eggenberku) Pavla Švandy ze Semčic, kde hrála pod pseudonymem M. Táborská. Zprvu byla jen sboristkou, ale po čase z ní principál Švanda udělal sólistku a přiděloval jí úlohy naivek. V roce 1878 se v Jičíně provdala za hereckého kolegu Švandovy herecké společnosti Adolfa Pštrose a dále již vystupovala pod jménem Pštrossová.

V roce 1883 se manželé Pštrossovi stali členy hereckého souboru Národního divadla a Marie Pštrossová zde poprvé vystoupila 4. září 1883 v roli Ludmily v Pippichově jednoaktovce "Z české domácnosti". Během svého působení se však nedočkala významnějších rolí a postupně ztratila trpělivost čekat, až na ní přijde řada při rozdělování závažnějších rolí. Podobně smýšlel i její choť a tak v roce 1888 opustila spolu s manželem Národní divadlo. Najali si statek nedaleko Lomnice nad Popelkou a věnovali se zemědělství. Po dvou letech marných pokusů hospodaření zanechali a vrátili se zpět do Prahy. V roce 1891 nastoupila do Národního divadla, kde účinkovala především v komických rolích. Často ztvárňovala postavy chův, lidumilných šlechtičen, venkovských stařenek a babiček

V roce 1901 odešel její manžel Rudolf Pštros pro vážné duševní onemocnění z Národního divadla a v září roku 1903 zemřel[2]. Marie Pštrossová hrála v ND až do počátku první světové války již jen sporadicky a následně se rozhodla ukončit působení u divadla.

Po skončení války se v roce 1919 ještě vrátila na jeviště Národního divadla, avšak v roce 1925 zcela ukončila svou hereckou kariéru. V roce 1927 prodělala operaci ve Vinohradské nemocnici a krátce na to koncem listopadu zemřela. Pohřbena byla na Olšanských hřbitovech[3].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • 1988 – Národní divadlo a jeho předchůdci (Slovník umělců divadel Vlasteneckého, Stavovského, Prozatímního a Národního)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archiv hl. m. Prahy, Matrika zemřelých ve vinohradské nemocnici, sign. NEMVIN Z1, s. 25
  2. Matriční záznam o úmrtí a pohřbu Adolfa Pštrose farnosti při kostele sv. Apolináře na Novém Městě pražském
  3. [1] Archivováno 27. 5. 2020 na Wayback Machine. hrob Adolfa a Marie Pštrossových

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]