Marie Hoppe-Teinitzerová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie Hoppe-Teinitzerová
Marie Teinitzerová
Marie Teinitzerová
Rodné jménoMarie Teinitzerová
Narození3. července 1879
Čížkov
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí18. listopadu 1960 (ve věku 81 let)
Jindřichův Hradec
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánítextilní výtvarnice, restaurátorka a průmyslový designér
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marie Hoppe-Teinitzerová (3. července 1879, Čížkov[1]18. listopadu 1960, Jindřichův Hradec) byla textilní a průmyslová výtvarnice, majitelka uměleckých textilních dílen. Žena filozofa Vladimíra Hoppeho.

Život[editovat | editovat zdroj]

Marie Teinitzerová se narodila v Čížkově u Pelhřimova. Brzy se ale s rodiči přestěhovala do Jindřichova Hradce. V roce 1893 zde absolvovala měšťansko školu. Jako dívka nesměla studovat na gymnáziu, proto alespoň docházela na soukromé hodiny francouzštiny, němčiny a klavíru. Kvůli tehdejším podmínkám odešla do Vídně na malířskou školu profesora Böehma. Z Vídně se brzy vrátila do Prahy, kde od roku 1902 jako jedna z prvních žen studovala uměleckoprůmyslovou školu. Už od počátku studií se chtěla věnovat textilu se zaměřením na bytovou kulturu. Po čtyřech letech svá studia dobrovolně ukončila a odjela do Berlína studovat Vyšší tkalcovskou školu. Její studijní cesta dále pokračovala do Dánska, Švédska a Francii, kde se v Paříži učila v gobelínových dílnách. V roce 1908 se vrátila zpět do Prahy.

Zemřela v Jindřichově Hradci 18. listopadu 1960. Je pohřbena společně se svým manželem, filozofem Vladimírem Hoppem (1882–1931)[2] v rodinné hrobce v Praze - Bubenči.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Roku 1908 založila se skupinou mladých výtvarníků sdružení Artěl – ateliér pro výtvarnou práci. Sdružení se snažilo o zvýšení umělecké hodnoty předmětů každodenní potřeby. Teinitzerová se především zajímala o drobné předměty: keramiku, hračky, šperky, sklo, textil a oděvy včetně doplňků. V roce 1910 sdružení opustila a založila si v Praze vlastní dílnu. V té době už se věnovala převážně bytovému textilu. Dílnu brzy přestěhovala do rodinného domu v Jindřichově Hradci, kde jako Jindřichohradecké gobelínové dílny fungují nepřetržitě dodnes. Vytvářela zde prosté, ručně vyráběné textilie, tkané, tištěné, vyšívané, batikované záclony, polštáře, závěsy aj. Od roku 1912 měla vlastní prodejnu v Praze a od roku 1926 také v Brně.

Marie Teinitzerová byla zakladatelkou dílensky tkané tapiserie v Československu. Roku 1925 se účastnila Světové výstavy [[Dekorativní umění|dekorativních umění] v Paříži. Tento velký úspěch ji získal mezinárodní ohlas. Poté získávala zakázky na výrobu gobelínů podle návrhů předních českých umělců. V roce 1952 byla oceněna státní cenou II. stupně za zásluhy o rozvoj českého textilního umění. Přesto jí byl v padesátých letech jako živnostnici majetek zkonfiskován.

Dílo (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnost nová Cerkev
  2. Pobytová přihláška Vladimíra Hoppeho
  3. NOVÁK, Jiří. Univerzitní gobelín slaví jubileum, kdysi znamenal luxus. Forum [online]. Univerzita Karlova, 2023-04-10. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • DOBEŠOVÁ, Hana. Umění řemesla : život a dílo, Marie Hoppe-Teinitzerová 1879-1960 : katalog výstavy. Jindřichův Hradec: Muzeum Jindřichohradecka, 2004. 12 s. ISBN 80-86227-18-9. 
  • LKb (Ludmila Kybalová), Nová encyklopedie českého výtvarného umění, Academia, Praha 1995, s. 850

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]