Marie Fabiánová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PhDr. Marie Fabianová
Narození11. února 1872
Železný Brod
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí7. dubna 1943 (ve věku 71 let)
Praha-Vinohrady
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Alma materFilozofická fakulta Univerzity Karlovy
Povolánístředoškolská učitelka, sufražetka, matematička a ředitelka školy
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Marie Fabiánová (11. února 1872[1] Železný Brod7. dubna 1943 Praha-Vinohrady) byla česká matematička, pedagožka a ředitelka školy, sufražetka a feministka. Byla první promovanou doktorkou na Filosofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity, druhou ženou-absolventkou Karlo-Ferdinandovy univerzity a jedna z prvních Češek, které dosáhly vysokoškolského vzdělání.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a studia[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Železném Brodě v rodině vrchního inženýra Rakouské severozápadní dráhy a jeho manželky Julieny, rozené Haklové. Měla dva sourozence. Po absolvování měšťanské školy začala studovat v Praze na nově otevřeném (1890) prvním soukromém dívčím gymnáziu ve střední Evropě Minerva[2].

Po absolvování gymnázia roku 1895 tedy začala studovat matematiku na Filosofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze u profesora Františka Josefa Studničky. Až do roku 1900 docházely dívky na přednášky na hospitační studium (bez statutu řádné posluchačky); v roce 1900 bylo novým zákonem dívkám umožněno skládat zkoušky za celou dosavadní dobu studia. Fabiánová odpromovala v listopadu 1901 prací z analytické matematiky. První absolventkou lékařské fakulty Karlo-Ferdinandovy univerzity se pak roku 1902 stala Anna Honzáková, spolužačka Fabiánové z Minervy.

Poté začala Fabiánová vyučovat na gymnáziu Minerva matematiku, fyziku a němčinu. Učitelské povolání bylo v té době při výkonu spojeno s příslibem celibátu, Fabiánová tak zůstala svobodná. Roku 1923 se stala ředitelkou Druhého českého dívčího reálného městského gymnázia (od 1930 až do zrušení v roce 1949 Reálné gymnásium Charlotty Masarykové), odloučeného od Minervy ve stejném roce. Funkci vykonávala až do svého penzionování roku 1929. Žila spolu se svou sestrou Julianou.

Následně začala zapojovat do české spolkové činnosti: byla členkou Jednoty československých matematiků a fyziků, Spolku akademicky vzdělaných žen či spolku Minerva.

Marie Fabiánová zemřela 7. dubna 1943 po delší nemoci ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze ve věku 70 let.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Vědecké práce[editovat | editovat zdroj]

  • O objevu Zeemanově. Časopis pro pěstování mathematiky a fysiky. 1893. online.
  • O rozvoji diperiodických funkcí v nekonečné součty a součiny, v řady a produkty. Disertační práce. F.K. Studnička. 1900.

Literární práce[editovat | editovat zdroj]

Údajně používala pseudonym Dr. Abby Faimonová.

  • FAIMONOVÁ Abby Dějiny školství rakouského. Díl 1-2 edice Šolcovy příručky pro učitelstvo škol obecných a měšťanských.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FABIÁNOVÁ Marie 11.2.1872 – Personal. biography.hiu.cas.cz [online]. [cit. 2020-12-14]. Dostupné online. 
  2. Spolek pro ženské studium r. 1890, který vydržoval školu s názvem Minerva. Začala ve dvou místnostech u kostela sv. Vojtěcha ve Pštrossově ulici s 51 žákyněmi. Zásluhu o vznik měla především Eliška Krásnohorská

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]