Marie-Luise Stockinger

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie-Luise Stockinger
Narození27. září 1992 (31 let)
Linec
RodičeJoseph Stockinger
Významné roleMarie Terezie ve stejnojmenném filmu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marie-Luise Stockinger (přechýleně Marie-Luise Stockingerová) (* 27. září 1992, Linec) je rakouská herečka, která od roku 2015 hraje ve vídeňském Burgtheatru. Roku 2017 hrála v rakousko-česko-maďarsko-slovenském filmu Marie Terezie.[1]

Život a herecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodila se den před sv. Václavem do rodiny pojišťovacího makléře Josepha Stockingera a má tři sourozence. Roku 2010 si zahrála ve Wedekindově Jarním probuzení v Lineckém divadle pod režií Holgera Schobera. Poté studovala herectví na Vídeňském semináři Maxe Reinhardta, který roku 2015 ukončila. Během svých studií v Reinhardtově semináři hrála ve hře Madea, ve hře Lola a ve hře Aféra rue de lourcine. Hrála též Mirandu v Shakespearově Bouři či titulní roli v Camusově Nedorozumění. V Divadle Johanna Nestroye hrála ve hře Koňská jízda nad Bodamským jezerem. Na Mezinárodním festivale filmových škol ve Varšavě byla oceněna cenou za nejlepší hlavní roli za ztvárnění postavy Lulu.[2]

Od roku 2015 hraje ve vídeňském Burgttheatru.

Objevila se též v menších rolích jako například v rakouském televizním seriálu CopStories, jejž režíroval Michael Riebl. Za svou roli Iriny ve Třech sestrách v Burgttheatru byla oceněna Cenou Johanna Nepomuka Nestroye.

Roku 2017 si zahrála hlavní roli ve dvou dílech šestidílného historického seriálu Roberta Dornheima Marie Terezie společně s Vojtěchem Kotkem.

Roku 2019 se ujala role Hildegardy Burjanové v televizním dokumentárním filmu Nepoddajní.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marie-Luise Stockinger na německé Wikipedii.

  1. Marie Luise-Stockinger: „Marie Terezie milovala moc, protože přesně věděla, jaké to je být bezmocný.“ [online]. Ceskatelevize.cz [cit. 2021-12-05]. Dostupné online. 
  2. Marie-Luise Stockinger [online]. Fdb.cz [cit. 2021-12-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]