Marcel Higi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pater
Marcel Higi OSB
Církevřímskokatolická
Zasvěcený život
Institutbenediktini
Sliby 
            doživotní5. října 1898
Svěcení
Kněžské svěcení20. září 1903
Osobní údaje
Datum narození25. března 1878
Místo narozeníBierlingen, Německo
Datum úmrtí16. listopadu 1941
(ve věku 63 let)
Místo úmrtíTerezín
Místo pohřbeníPočaply
multimediální obsah na Commons
citáty na Wikicitátech
Některá data mohou pocházet z datové položky.

P. Marcel Adolf Higi OSB (25. března 1878 Bierlingen, Německo – 16. listopadu 1941 Terezín) byl emauzský benediktin umučený nacisty za II. světové války v Terezíně.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho rodiče se jmenovali Georg a Josepha, roz. Breil. Jeho otec byl povoláním obuvník. Adolf (později bratr Marcel) Higi byl pokřtěn hned jeden den po svém narození ve farním kostele sv. Martina v Bierlingen. Na studia odešel do Prahy, kde studoval na Oblatenschule Emauzského kláštera.[2] Řeholní sliby složil 5. října 1898 a na kněze byl vysvěcen 20. září 1903. Podle svědectví počapelských obyvatel jej nechal Heinrich Jöckel, velitel koncentračního tábora, v Malé pevnosti v Terezíně roztrhat psy (v dochovaném úmrtním listu je ale jako příčina úmrtí uvedeno: arterioskleróza a komplikace při zápalu plic). Po jeho umučení si tehdejší břevnovský převor Jan Anastáz Opasek OSB vyžádal jeho tělo k pohřbení. Byl pohřben v Počáplech u Terezína. Na pohřbu nesměl být nikdo vyjma převora Opaska a dohlížejícího „pracovníka“ gestapa přítomen. Po pohřbu byli čtyři vězni, kteří kopali Higiho hrob údajně zastřeleni.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LARISCH, Jan; KRATOCHVÍL, Jakub. Naši pastýři 1938 – 1945. Praha: Miroslav Kalousek vlastním nákladem, 2017. 224 s. S. 14. 
  2. TEISTER, František J. [s.l.]: Archiv Benediktinského opatství Panny Marie a sv. Jeronýma v Praze – Emauzích, 2017. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]