Manifest 93

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Manifest 93 (nebo Manifest devadesáti tří) je německý propagandistický dokument, podepsaný na počátku první světové války právě tímto počtem významných osobností (zejména vědců a umělců). Dne 4. října 1914 tito němečtí zástupci kulturního a vědeckého života deklarovali naprostou podporu německému válečnému úsilí na západní frontě a odmítali oprávněná tvrzení zahraničních pozorovatelů o válečných zločinech, kterých se německá vojska dopouštěla například v Belgii. Vědci z „nepřátelských“ zemí byli tímto krokem znechuceni a například ve Francii vzniklo jako odpověď na tento manifest kompendium Les Allemands et la Science, kde osobnosti z různých vědních oborů naopak snižovaly význam a přínos německé vědy a v různé míře polemizovaly s německým manifestem (např. paleontolog Marcellin Boule). Poválečná zpráva z roku 1921, otištěná v The New York Times ukázala, že ze 76 v té době žijících signatářů manifestu jich rovných 60 vyjádřilo nějaký stupeň lítosti. Někteří signatáři dokonce tvrdili, že vůbec nevěděli, co tehdy vlastně podepisovali. Mezi nimi byli nicméně také nositelé Nobelovy ceny a mnoho velmi významných vědců (například zakladatel experimentální psychologie Wilhelm Wundt, fyzikové Wilhelm Röntgen a Max Planck, matematik Felix Klein a mnozí další).

Znění[editovat | editovat zdroj]

Kulturnímu světu! Výzva!
My jako zástupci německé vědy a kultury vznášíme před celým kulturním světem protest proti lžím a pomluvám, kterými naši nepřátelé dychtí pošpinit Německo v jeho čisté záležitosti vnuceného, těžkého boje o bytí. Neúprosná ústa událostí vyvrátila rozsetí smyšlených německých porážek. O to horlivěji se teď pracuje s překrucováními a podezřeními. Proti nim pozvedáme hlasitě svůj hlas. Ten budiž ohlašovatelem pravdy.
Není pravda, že Německo zavinilo tuto válku. Ani lid ji nechtěl, ani vláda, ani císař. Z německé strany se stalo nejzazší, aby se odvrátila. Toho jsou světu k dispozici podložené důkazy. Dost často se Wilhelm II. prokázal za 26 let své vlády jako ochránce světového míru; dost často toto uznali sami naši protivníci. Ano, tento jmenovitý císař, kterého se teď opovažují zvát Attilou, byl od nich po desetiletí kvůli své neotřesitelné lásce k míru cílem posměchu. Až když dlouho na hranicích číhající přesila ze tří stran vpadla na náš lid, se pozvedl jako muž.
Není pravda, že jsme hanebně narušili neutralitu Belgie. Prokazatelně byly k jejímu narušení rozhodnuty Francie a Anglie. Prokazatelně s tím byla Belgie srozuměna. Bylo by sebezničení tomu nepředejít.
Není pravda, že bylo od našich vojáků jedinému belgickému občanu sáhnuto na život nebo majetek, aniž to vynutila nejhořčejší nutnost obrany. Pak zas a znova navzdory všem napomenutím obyvatelstvo střílelo ze zálohy, mrzačilo raněné, vraždilo lékaře při konání svého samaritánského díla. Nelze ničemněji klamat, než když se zamlčují zločiny těchto úkladných vrahů, aby se ze spravedlivého trestu, který utrpěli, udělal zločin Němců.
Není pravda, že naše oddíly brutáně běsnili proti Lovani. Jedné šílené obci, která je ve své čtvrti zákeřně přepadla, se museli s těžkým srdcem odplatit ostřelováním jedné části města. Převážná část Lovaně zůstala zachována. Proslulá radnice zůstala zcela nepoškozená. Se sebeobětováním ji naši vojáci ubránili před Vlámy. -- Jestli v této hrůzné válce byla nebo ještě budou zničena umělecká díla, každý Němec to oplaká. Ale jak málo se od někoho necháme předčit v lásce k umění, tak rozhodně odmítáme vykoupit zachování nějakého uměleckého díla porážkou Německa.
Není pravda, že naše vedení války nedbá na zákony lidských práv. Nezná žádnou bezuzdnou krutost. Na Východě se ale krev ruskými hordami pobitých žen a dětí vsakuje do země a na Západě trhají střely dum dum prsa našich válečníků. Tvářit se jako obránci civilizace mají nejmenší právo ti, kteří se spolčují s Rusy a Srby a světu nabízejí potupné divadlo štvaní Mongolů a negrů na bílou rasu.
Není pravda, že boj proti našemu takzvanému militarismu není bojem proti naší kultuře, jak pokrytecky předkládají naši nepřátelé. Bez německého militarismu by už dávno německá kultura byla smetena z povrchu zemského. K ochraně jí samé z ní vyšel v zemi, která byla po staletí postihována loupeživými nájezdy jako žádná jiná. Německé vojsko a německý lid jsou jedno. Toto vědomí sbratřuje dnes 70 milionů Němců bez rozdílu vzdělání, postavení a strany.
Nemůžeme našim nepřátelům vykroutit otrávené zbraně lži. Můžeme jen provolat do celého světa, že proti nám vydávají falešné svědectví. K vám, kteří nás znáte, kteří jste s námi doposud střežili nejvyšší majetek lidstva, k vám voláme:
Věřte nám! Věřte, že tento boj dobojujeme do konce jako kulturní národ, kterému je odkaz Goethův, Beethovenův a Kantův právě tak svatý, jako jeho krb a hrouda.
Za tím stojíme svým jménem a svojí ctí!

Seznam signatářů[editovat | editovat zdroj]

01. Adolf von Baeyer
02. Peter Behrens
03. Emil Adolf von Behring
04. Wilhelm von Bode
05. Alois Brandl
06. Lujo Brentano
07. Justus Brinckmann
08. Johannes-Ernst Conrad
09. Franz Defregger
10. Richard Dehmel
11. Adolf Deißmann
12. Friedrich-Wilhelm Dörpfeld
13. Friedrich von Duhn
14. Paul Ehrlich
15. Albert Ehrhard
16. Carl Engler
17. Gerhart Esser
18. Rudolf Christoph Eucken
19. Herbert Eulenberg
20. Heinrich Finke
21. Emil Fischer
22. Wilhelm Foerster
23. Ludwig Fulda
24. Eduard Gebhardt
25. Johann Jacobus Maria de Groot
26. Fritz Haber
27. Ernst Haeckel
28. Max Halbe
29. Adolf von Harnack
30. Carl Hauptmann
31. Gerhart Hauptmann

32. Gustav Hellmann
33. Wilhelm Herrmann
34. Andreas Heusler
35. Adolf von Hildebrand
36. Ludwig Hoffmann
37. Engelbert Humperdinck
38. Leopold Graf von Kalckreuth
39. Arthur Kampf
40. Friedrich August von Kaulbach
41. Theodor Kipp
42. Felix Klein
43. Max Klinger
44. Alois Knoepfler
45. Anton Koch
46. Paul Laband
47. Karl Lamprecht
48. Philipp Lenard
49. Maximilian Lenz
50. Max Liebermann
51. Franz von Liszt
52. Karl Ludwig Manzel
53. Joseph Mausbach
54. Georg von Mayr
55. Sebastian Merkle
56. Eduard Meyer
57. Heinrich Morf
58. Friedrich Naumann
59. Albert Neisser
60. Walther Hermann Nernst
61. Wilhelm Ostwald
62. Bruno Paul

63. Max Planck
64. Albert Plehn
65. Georg Reicke
66. Max Reinhardt
67. Alois Riehl
68. Carl Robert
69. Wilhelm Röntgen
70. Max Rubner
71. Fritz Schaper
72. Adolf Schlatter
73. August Schmidlin
74. Gustav von Schmoller
75. Reinhold Seeberg
76. Martin Spahn
77. Franz von Stuck
78. Hermann Sudermann
79. Hans Thoma
80. Wilhelm Trübner
81. Karl Gustav Vollmoeller
82. Richard Voß
83. Karl Vossler
84. Siegfried Wagner
85. Heinrich Wilhelm Waldeyer
86. August von Wassermann
87. Felix von Weingartner
88. Theodor Wiegand
89. Wilhelm Wien
90. Ulrich von Wilamowitz-Moellendorff
91. Richard Willstätter
92. Wilhelm Windelband
93. Wilhelm Wundt