Manažer záznamů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Manažer záznamů (z anglického Records manager) je osoba, která je odpovědná za vedení záznamů v organizaci. Tato role se v průběhu času vyvíjela a má mnoho forem, souvisejících s mnoha oblastmi znalostí potřebných pro odbornou způsobilost. Manažeři záznamů se nachází ve všech typů organizací, včetně obchodní, vládní nebo neziskové odvětví. Obecně platí, že je možné najít manažera záznamů v každé organizaci.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Praxe správy záznamů se vyvinula z archivů vlády Spojených států po druhé světové válce. S explozí papírových záznamů během války, byl lepší systém řízení záznamů přímo potřebný k udržení těchto záznamů a připravenosti k použití. Manažer záznamů se stal specialista, který překlenul propast mezi úředníky a archiváři. Tato profese se rozšířila do firemního světa v roce 1950.

Kompetence[editovat | editovat zdroj]

Manažer záznamů obecně poskytuje odborné znalosti v oblasti správy záznamů:

  • Tvorba záznamu a jeho využití
  • Posouzení záznamů, uchovávání a dispozice záznamů
  • Identifikace a ochrana záznamů
  • Technologie správy záznamů a informací

Manažer záznamů by měl mít také odborné znalosti v oblasti:

Specializace[editovat | editovat zdroj]

Manažeři záznamů jsou přítomní prakticky v každém typu organizace. Role se mohou pohybovat od jedné osoby až po například po roli en:Chief Information Officer. Manažeři záznamů se mohou zaměřovat na provozní odpovědnost, tvorbu strategií a politik pro zachování a možností využití informací, nebo kombinují prvky těchto pracovních pozic. Například zdravotnictví má velice specializovaný pohled na správu záznamů. Údaje o zdravotním stavu se týká nejen udržení informací o pacientech, ale také pro diagnózy podmínek, které se pacientů týkají. The American Health Information Management Association (AHIMA[1]) je profesní organizace, která se věnuje této problematice. Manažeři záznamů ve farmaceutickém průmyslu jsou odpovědní za udržování laboratorního výzkumu, údajů o klinických zkouškách a informací o výrobě. Manažeři záznamů v advokátních kancelářích mají odpovědnost za řízení konfliktů, stejně jako správu souborů záležitostí klientů. Manažeři záznamů v USA v jaderných elektrárnách se specializují v souladu s pravidly Jaderné regulační komise, pokud jde o nakládání s jadernými materiály. Společnost NIRMA[2] je místní profesní organizace věnující se této problematice.

Vzdělání a certifikace[editovat | editovat zdroj]

Několik univerzit nabízí formální vzdělávací kurzy. Absolventi těchto programů jsou často specialisté v knihovnictví nebo archivnických programech. Na trhu se také pohybují organizace, které nabízí různé vzdělávací konference, semináře a workshopy. Profesní osvědčení je certifikovaný Manažer záznamů (the Certified Records Manager) certifikovaný institutem pro certifikace manažerů záznamů ( the Institute of Certified Records Managers[3])

Odkazy[editovat | editovat zdroj]