Slézovka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Malope)
Jak číst taxoboxSlézovka
alternativní popis obrázku chybí
Slézovka trojklaná
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádslézotvaré (Malvales)
Čeleďslézovité (Malvaceae)
Rodslézovka (Malope)
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ilustrace slézovky trojklané z roku 1896

Slézovka (Malope) je rod rostlin z čeledi slézovité. Jsou to jednoleté byliny s velkými, nápadnými květy a jednoduchými listy. Plody jsou rozpadavé na jednosemenné plůdky. Rod zahrnuje 4 druhy a je rozšířen v zemích okolo Středozemního moře. V jižní Evropě rostou 2 druhy, slézovka trojklaná a Malope malacoides. Slézovka trojklaná je pěstována jako atraktivně kvetoucí letnička.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Slézovky jsou jednoleté byliny s jednoduchými, celistvými nebo dlanitě laločnatými, na okraji zubatými nebo vroubkovanými listy. Květy jsou velké a nápadné, červené, purpurové nebo bílé, dlouze stopkaté, vyrůstající jednotlivě z úžlabí listů. Kalich je členěný do 5 laloků. Kalíšek je velký, tvořený 3 srdčitými, trojúhelníkovitými nebo vejčitými listeny. Koruna je složena z 5 volných korunních lístků. Tyčinek je mnoho a jsou srostlé do sloupku na konci rozčleněného na množství tyčinek. Gyneceum je složeno z mnoha plodolistů, nepravidelně a ve více kruzích nahloučených okolo báze čnělky. V každém plodolistu je jediné vajíčko. Počet čnělkových ramen odpovídá počtu plodolistů. Plody jsou rozpadavé na jednosemenné, nepukavé plůdky.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod slézovka zahrnuje 4 druhy. Je rozšířen v zemích okolo Středozemního moře. V Evropě se vyskytují 2 původní druhy. Druh Malope malacoides je rozšířen v jižní Evropě od Španělska na východ po Turecko a v severní Africe, adventivně i na Kavkaze. Chybí na Balkáně. Slézovka trojklaná pochází ze severní Afriky (Maroko, Alžír) a za původní je považován i výskyt v jihozápadním Španělsku. Roste zplaněle i v dalších teplých částech Evropy. Druh Malope anatolica je endemit západní Anatolie v Turecku, Malope rhodoleuca je endemit Maroka.[3][4][5]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Malope je v rámci čeledi slézovité řazen do podčeledi Malvoideae. Mezi blízce příbuzné rody náleží dle výsledků molekulárních studií rody Malva (sléz), Lavatera (slézovec) a monotypický rod Navaea.[6]

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Slézovka trojklaná je pěstována jako atraktivně kvetoucí letnička. Existuje také bělokvětý kultivar 'Alba'.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUBITZKI, K. (ed.); BAYER, C. (ed.). The families and genera of vascular plants. Vol. 5. Berlin: Springer, 2002. ISBN 978-3-642-07680-0. (anglicky) 
  2. ABEDIN, Sultanul. Flora of Pakistan. Malope [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Euromed Plantbase. Flora Europaea [online]. Berlin-Dahlem: Botanic Garden and Botanical Museum, 2006. Dostupné online. (anglicky) 
  5. FERNÁNDEZ, Inés Álvarez. Claves de flora Iberica. Vol. 1. Madrid: Real Jardín Botánico, 2001. (španělsky) 
  6. TATE, J.A. et al. Phylogenetic relationships within the tribe Malveae (Malvaceae, subfamily Malvoideae) as inferred from ITS sequence data. American Journal of Botany. Apr. 2005, čís. 92(4). Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]