Malý Žitný ostrov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malý Žitný ostrov
Malý Žitný ostrov, vyznačen jako mikroregion fyzickogeografického členění Maďarska
Malý Žitný ostrov, vyznačen jako mikroregion fyzickogeografického členění Maďarska
Malý Žitný ostrov
Malý Žitný ostrov
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malý Žitný ostrov (maďarsky Szigetköz, což znamená „ostrovní meziříčí“) je velký říční ostrov na Dunaji v severozápadním Maďarsku s drobným přesahem na Slovensko, naproti (Velkému) Žitnému ostrovu. S rozlohou 375 km² je největším říčním ostrovem v Maďarsku. Je plochý, s nadmořskou výškou 110 až 125 metrů.

Je ohraničen hlavním tokem Dunaje ze severu a pravostranným ramenem Mošonským Dunajem (Mosoni-Duna) z jihu a západu. Ten se od hlavního koryta Dunaje odpojuje pod Bratislavou (u Čunova) a znovu se s ním spojuje u obce Vének, severovýchodně od Győru, přičemž na svém toku přijímá významné přítoky Litavu, Rábcu a Rábu.

Administrativně náleží do župy Győr-Moson-Sopron, okresy Győr a Mosonmagyaróvár (to zhruba odpovídá historickému rozdělení mezi rábskou a mošonskou župu).

Osídlení[editovat | editovat zdroj]

Na ostrově se nacházejí obce Arak, Ásványráró, Darnózseli, Dunakiliti, Dunaremete, Dunaszeg, Dunaszentpál, Dunasziget, Feketeerdő, Győrújfalu, Győrladamér, Győrzámoly, Halászi, Hédervár, Kimle (část), Kisbajcs, Kisbodak, Lipót, Máriakálnok, Nagybajcs, Püski, Vámosszabadi a Vének. Na ostrov svým územím také zasahují města Győr (čtvrtě Bácsa, Kisbácsa, Pataháza, Révfalu, Sárás, Szitásdomb) a Mosonmagyaróvár.

Slovenská část ostrova osídlena není.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Malý Žitný ostrov je dostupný pouze po silnici, železnice sem nevede. Nejvýznamnější silnicí vedoucí přes ostrov je silnice č. 14 (E575) z Győru přes Vámosszabadi na hraniční přechod Medveďov, na niž se napojuje silnice č. 813 na dálniční přivaděč M19 (už mimo ostrov). Dále se zde nachází už jen síť lokálních silnic (č. 1301–1303, 1401–1408, 1411).

Je zde několik přistávacích ploch pro malá letadla (Halászi, Lipót).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Malý Žitný ostrov na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]