Maja Valles

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maja Valles
Údolí Maja Valles (HiRISE)
Údolí Maja Valles (HiRISE)
Poloha12.5N, 58.3W
Útvarúdolí
Rozměraž 1516 km
JménoMars v nepálštině

Maja Valles je velké a staré údolí na povrchu Marsu, v oblasti Lunae Palus. Táhne se od kaňonu Juventae stovky kilometrů po Chryse Planitia. Některé jeho části jsou částečně pohřbené pod vrstvou hornin z vulkanické činnosti.

Sondy programu Viking nalezly na Marsu mnoho stop po bývalých vodních tocích. Našly stopy po tom, jak dávné vody prorazily hráze, vyhloubily hluboká údolí a rozlily na tisíce kilometrů daleko. V severních oblastech Maja Valles byly pozorovány též stopy po lávových proudech. Podle výzkumu za využití snímků od HiRISE a CTX však tyto proudy nebyly tak silné, aby mohly vyhloubit Maja Valles — to tak bylo vytvořeno tekoucí vodou.[1]. U ústí údolí Maja Valles dosedl 1976 přistávací modul sondy Viking 1. Po výběru možných míst z asi 600 snímků byly vybrány souřadnice, později upřesněny na 22,487° severní šířky a 48,041° západní délky.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Maja Valles na anglické Wikipedii.

  1. KESKE, A.; CHRISTENSEN, P. Maja Valles: A multi-source fluvio-volcanic outflow channel system. [online]. Spojené státy americké: Lunar and Planetaery Science XLVIII 2985pdf., 2017. (english) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]