Mailberská jednota

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mailbergská jednota)

Mailberská jednota nebo také Mailberský spolek (německy Mailberger Bund ) je označení pro politické hnutí v Rakousku, požadující na králi Fridrichovi, pozdějším císaři Fridrichovi III. Habsburském, bezpodmínečné vydání tehdy jedenáctiletého Ladislava Pohrobka, jehož byl Fridrich strýcem.

Dne 14. října 1451 se pod vedením Ulricha z Eyczingu sešly stavy Horního a Dolního Rakouska na zámku Mailberg u Hollabrunnu s 39 pány a rytíři (mezi jinými také zástupci měst z Horního a Dolního Rakouska) a vytvořili spojenectví proti králi Fridrichovi, kvůli propuštění následníka trůnu Ladislava Pohrobka, který byl v jeho poručnictví. Ve jménu „všech prelátů, pánů, rytířů a služebníků“ nechtěli odpočívat, dokud „jejich právoplatný dědic“ nebude propuštěn z Fridrichova poručnictví a nezřídí si své sídlo ve Vídni. Po krátké době 250 členů tohoto sněmu zpečetilo tzv. Mailberger Bund.

Záminkou ke spojenectví bylo propuštění Ladislava Pohrobka z poručnictví jeho strýce, ale o vlastní vliv měli zájem i stavové. V září 1452, po obležení císaře ve Vídeňském Novém Městě, stavové dosáhli úspěchu. Fridrich vydal Ladislava do péče hraběte Ulricha Celjského, který byl královým příbuzným. Dne 6. září 1452 vstoupil Celjský s mladým Ladislavem do Vídně. Zemské stavy zvítězily, ale o moc nad králem začaly zápasit dvě mocenské frakce, protože ani Eicinger se nechtěl vzdát svého vlivu.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mailberger Bund na německé Wikipedii.

  1. KNITTEL, Jan. Český dvůr Ladislava Pohrobka. [s.l.]: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, Ústav českých dějin, 2014. Dostupné online. Diplomová práce. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Karl GUTKAS, Der Mailberger Bund von 1451. Studien zum Verhältnis von Landesfürst und Ständen um die Mitte des 15. Jahrhunderts. MIÖG 74 (1966), s. 51 – 94, s. 347 – 392.