Maggie Rogers

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maggie Rogers
Maggie v roce 2019
Maggie v roce 2019
Základní informace
Rodné jménoMargaret Debay Rogers
Narození25. dubna 1994 (29 let)
Easton, Maryland Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
ŽánryPop
art pop
Povolánípísničkářka
Nástrojekytara
Aktivní roky2012–dosud
Vydavatel
Webwww.maggierogers.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Maggie Rogers (* 25. dubna 1994 Easton, Maryland) je americká zpěvačka, skladatelka a producentka nahrávek z Eastonu v Marylandu. Její velký průlom v kariéře nastal, když její píseň „Alaska“ byla propagována Pharrellem Williamsem. V roce 2020 byla nominována na cenu Grammy za nejlepšího nového umělce.

Brzký život a studium[editovat | editovat zdroj]

Maggie vyrostla podél břehů řeky Miles ve Eastonu v Marylandu. Ve věku sedmi let začala hrát na harfu a milovala hudbu Gustava Holsta a Antonia Vivaldiho. V době, kdy byla na střední škole začala hrát také klavír a kytaru a začala skládat písně v osmé třídě. Jako střední školu navštěvovala prestižní internátní školu St. Andrew's School v Middletownu a také školu The Gunston School v Marylandu. Ve škole hrála na harfu v orchestru, zpívala ve sboru, připojila se k jazzové skupině, naučila se hrát na banjo, začala se zajímat o lidovou hudbu a učila se, jak programovat hudbu. Během svých náctiletých let také strávila mnoho let ve venkovském táboře v Maine.

Navštěvovala školu hudebního programu a vyhrála soutěž v psaní písní, díky které se víc soustředila na psaní písní. Vytvořila provizorní studio a nahrála hudbu, která se stala jejím prvním albem The Echo v roce 2012. Zahrnovala její dema jako součást její přihlášky na New York University. Začala se studiem v roce 2012.

Vysokoškolské roky a objev[editovat | editovat zdroj]

Na univerzitě zvažovala kariéru v hudební žurnalistice. V roce 2014 vydala další lidové album Blood Ballet. Dále studovala v zahraničí ve Francii a v Berlíně, kde ji přátelé přesvědčili, aby začala navštěvovat kluby. V klubu objevila lásku k taneční hudbě. Když se vrátila domů, byla připravena vytvořit novou hudbu a sloučit svůj lidový styl s elektronickou hudbou.

V roce 2016 napsala za patnáct minut píseň Alaska. Hrála píseň Pharrellu Williamsovi v mistrovské třídě, kterou učil na její škole. Jemu se píseň líbila a na internetu se stalo video jeho reakce virálním. Pharrell komentoval píseň: „Nikdy jsem neslyšel nic, co zní takhle ... To je pro mě droga.“. Maggie byla během jeho poslechu velmi nervózní a doplňuje, že její kariéra začala písní, která nebyla dokončena, a videem, o kterém nevěděla, že se stane virálním.

Vystudovala Clive Davis Institute of Recorded Music na newyorské univerzitě v květnu 2016, přesněji obor hudební inženýrství a produkce a angličtinu.

Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

Poté, co byla píseň „Alaska“ Pharrellem Williamsem propagována, se několik různých labelů pokusilo Maggie získat. Nakonec uzavřela smlouvu s Capitol Records.

Její EP Now That the Light Is Fading vyšlo 17. února 2017.

V lednu 2019 vydala své debutové album Heard It In a Past Life, které obsahuje celkem 12 skladeb. Album získalo vřelé hudební recenze a časopis Billboard sestavil žebříček nejlepších alb roku 2019, kde se album Maggie umístilo na 5. místě. Album obsahuje i dříve vydané singly „Alaska“ a „On + Off“ z jejího EP Now That the Light Is Fading, album obsahuje také novější singly „Fallingwater“, „Give a Little“, „Light On“ a „Burning“. Singl „Light On“ byl časopisem Billboard označen za 13. nejlepší píseň roku 2019.

V roce 2020 byla nominována na cenu Grammy za nejlepšího nového umělce.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Maggie má synestezii. V jejím případě je schopna vnímat barvy jako reakci na hudbu.

V médiích byla oceněna za to, že se postavila proti sexistickým komentářům během jednoho ze svých představení. Během představení ACL Live v divadle Moody Theatre v Austinu 19. října 2019 ji jeden muž požádal, aby „ukázala bradavky“, zatímco jiný křičel: „Ty roztomilé.“. Maggie využila sociálních sítích, aby vyjádřila svoje pocity a byla oceněna svými fanoušky a veřejností.

Její píseň „Give A Little“ byla napsána ve stejný den, kdy byla pořádaná akce The National School Walkout ohledně kontroly vlastnění zbraní. Inspirovala se aktivismem studentů a napsala píseň o empatii a jednotě.[1] Také podporuje organizace, jako např. American Civil Liberties Union.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

  • Heard It in a Past Life (2019)
  • Surrender (2022)
  • Don't Forget Me (2024)[2]

EP[editovat | editovat zdroj]

  • Now That the Light Is Fading (2017)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Listen to "Give a Little" by Maggie Rogers. pitchfork.com [online]. [cit. 12.11.2019]. Dostupné online. 
  2. Maggie Rogers Announces New Album Don't Forget Me, Reveals Title Track [online]. 2024-02-08 [cit. 2024-04-16]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]