Madam Butterfly

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Madame Butterfly)
Madam Butterfly
Madama Butterfly
originální plakát z roku 1904
originální plakát z roku 1904
Základní informace
Žánrtragedia giapponese
SkladatelGiacomo Puccini
LibretistaLuigi Illica a Giuseppe Giacosa
Počet dějství3 (2)
Originální jazykitalština
Literární předlohaDavid Belasco: Madame Butterfly
Premiéra17. února 1904, Milán, Teatro alla Scalla
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Madam Butterfly (v originále Madama Butterfly) je opera Giacoma Pucciniho z roku 1904. Autory libreta jsou Luigi Illica a Giuseppe Giacosa; vycházeli ze stejnojmenné hry Davida Belasca podle románu Johna Luthera Longa.

Hlavní postavy[editovat | editovat zdroj]

Solomija Krušelnycka v roli Cio-Cio-San

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Madam Butterfly je tragická opera o dvou dějstvích. Její děj se odehrává na počátku 20. století v japonském městě Nagasaki.

První dějství[editovat | editovat zdroj]

Důstojník amerického námořnictva Pinkerton si v Nagasaki pro své potěšení kupuje od dohazovače Gora za 100 jenů mladou dívku Cio-Cio-San, zvanou Motýlek (Butterfly). Dívka se do Pinkertona zamiluje a je ochotna vzdát se pro něj svých zvyků i svého náboženství. Konzulární úředník je oddává – Cio-Cio-San ale netuší, že Pinkerton považuje tuto svatbu podle japonských zvyklostí jen za nezávazné dobrodružství.

Na svatbu přichází japonský kněz, který je strýcem Cio-Cio-San. Ten svou neteř proklíná za zradu její víry. Pinkerton a jeho milenka přesto spolu prožijí svatební noc.

Druhé dějství[editovat | editovat zdroj]

O tři roky později čeká Cio-Cio-San se svým malým dítětem a se služkou Suzuki toužebně na návrat Pinkertona, který krátce po svatbě odplul z Japonska do USA. Žije osaměle, protože rodina a příbuzní se jí zřekli. Americký konzul Sharpless ji finančně podporuje a snaží se ji přesvědčit, aby na Pinkertona zapomněla. Neodváží se jí ale říct celou pravdu – že se Pinkerton mezitím v Americe oženil.

Nakonec připlouvá do Nagasaki americká válečná loď a z ní vystupuje Pinkerton se svou manželkou Kate. Ta oznamuje Cio-Cio-San, že hodlá její a Pinkertonovo dítě odvést a vychovat je v Americe. Cio-Cio-San se podřizuje, ale neunese své neštěstí a v závěru jednání spáchá sebevraždu způsobem seppuku.

Nahrávky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]