MG Rover Group

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MG Rover Group
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení2000
(1878 Rover Company)
(1924 MG Cars)
Datum zánikuduben 2005
Osudzaniklo 2005
PředchůdceRover Group
SídloBirmingham, Spojené království
Adresa sídlaLongbridge, Spojené království
Klíčoví lidéJohn Towers, předseda představenstva
Peter Stevens Vedoucí Designer Kevin Howe, Výkonný ředitel
Charakteristika firmy
Oblast činnostiStrojírenský
ProduktyAutomobily, automobilové části
Mateřská společnostPhoenix Venture Holdings
DivizeMG Sport & Racing
MG X Power
Qvale Mangusta
Rover Company
MG Cars
Longbridge Plant
Powertrain Ltd
Identifikátory
Oficiální webmg-rover.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

MG Rover Group byl posledním domácím masovým výrobcem automobilů v britském automobilovém průmyslu. Společnost vznikla, když BMW prodala veškerá aktiva původního Rover Group britské společnosti Phoenix Consortium v roce 2000 včetně práv na ostatní značky z bývalé Rover Group (Austin, Morris, Triumph...).

MG Rover šel do nucené správy v roce 2005 a jeho majetek byl odkoupen čínskou společností Nanjing Automobile Group. Nanjing poté obnovil výrobu sportovních vozů a sedanů pod značkou MG v roce 2007. Během tohoto roku se Nanjing sloučila se SAIC Motor (největší výrobce automobilů v Číně). V roce 2009 byla tato dceřiná společnost přejmenována na MG Motor UK. Model MG TF, jehož výroba byla obnovena v bývalém závodě MG Rover v Longbridge se začal znovu prodávat ve Velké Británii od roku 2008 až do roku 2010. V roce 2011 se objevil model MG 6 a jeho výroba byla zahájena ve Velké Británii opět v továrně Longbridge. V průběhu roku 2013 byl dále představen automobil třídy super-mini, model MG 3. To ekonomicky pomohlo společnosti a MG Motor se stal nejrychleji rostoucím výrobcem automobilů ve Velké Británii v roce 2014.

Značka Rover, která byla ponechána BMW a používána MG Rover Group v rámci licence, byla prodána Fordu, který koupil Land Rover od BMW v roce 2000. Nevyužívaná značka Rover byla Fordem prodána indické společnosti Tata Motors, spolu s firmou Jaguar Land Rover v roce 2008.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku MG Rover Group na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]