MEWA a.s. pro průmysl zbožím kovovým

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MEWA a.s.
budova bývalé továrny
budova bývalé továrny
Základní informace
ArchitektMax Spielmann
Výstavba1913
Přestavba2007
Další majiteléakciová společnost Křižík
Poloha
AdresaPlzeňská 213/34, Praha 5 - Smíchov, ČeskoČesko Česko
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

MEWA a.s. pro průmysl zbožím kovovým je bývalý průmyslový a administrativní areál v Praze na Smíchově na rohu ulic Plzeňská a Kováků.

Historie[editovat | editovat zdroj]

MEWA byla jako akciová společnost založena roku 1898. Na rohovém pozemku mezi ulicemi Plzeňská a Kováků, kde sídlily starší dílny J. Kutzera a K. Entze, pro ni v letech 1912-1913 postavila novou továrnu stavební firma Josef a Bohdan Bečkové.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zděná čtyřpodlažní budova postavená na půdorysu písmene L má betonové stropy. Architekt Max Spielmann pro ni navrhl secesní vertikálně členěnou fasádu a mansardovou střechu s lucernou.

Firma v Evropě[editovat | editovat zdroj]

Firma se do roku 1919 rozrostla o další závody nejen v Čechách, ale i v saském Oelsnitz, rakouské Křemži a Budapešti. Po Evropě pro ni pracovalo kolem 2.500 zaměstnanců. Po rozpadu monarchie následoval útlum, který byl završen rozpadem společnosti při hospodářské krizi na začátku 30. let 20. století. Do jediného dochovaného závodu v Roudnici bylo ze smíchovské továrny převedeno strojní vybavení.

Smíchovská továrna byla prodána roku 1934 akciové společnosti Křižík - Chaudoir. Později byl areál upraven firmou Miroslav Smlsal a spol. pro elektrotechnickou výrobu.

Po roce 1945[editovat | editovat zdroj]

Po skončení 2. světové války zde sídlil n.p. Křižík.

Po roce 1989[editovat | editovat zdroj]

Roku 2007 došlo ke konverzi továrny na víceúčelový dům - budova byla spolu se sousedními stavbami mezi ulicemi Kováků, Plzeňská a Radlická včleněna do komplexu „Palác Křižík“ podle návrhu ateliéru AHK architektů Zdeňka Hölzela a Jana Kerela.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]