Městský hřbitov v České Lípě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Něstský hřbitov Česká Lípa
Hřbitovní brána, pohled zevnitř areálu
Hřbitovní brána, pohled zevnitř areálu
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký
OkresČeská Lípa
ObecČeská Lípa
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
Výstavba1885
Odkazy
Oficiální webhttps://www.mucl.cz/hrbitov/ds-1098
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městský hřbitov v České Lípě je hlavní městský hřbitov v České Lípě. Nachází se na severním okraji centra města, v ulici Starý Újezd.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrobka rodiny Franze Schmeykala (autorem Ferdinand von Feldegg)

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Hřbitov byl vystavěn roku 1885 na velkém pozemku na okraji České Lípy jako nový městský hřbitov náhradou za původní pohřebiště u gotického kostela Povýšení svatého Kříže a u kostela Narození Panny Marie. Obě starší pohřebiště byla později přeměněna v parky. První pohřeb se na novém hřbitově konal 4. července 1885 za účasti starosty města Josefa Kutzera, kdy byla pohřbena nádenice Anna Stollová z Velkého Grunova. Vstup tvoří neorenesanční brána s přilehlými přízemními budovami, které tvoří zázemí hřbitovní správy. Roku 1905 vznikl vedle areálu také nový židovský hřbitov.

Podél zdí areálu byla původně umístěna řada hrobek významných obyvatel města. Tyto hroby a hrobky byly vesměs zrušeny po roce 1945. Největší, a dodnes jedinou dochovanou hrobkou je kaplové mauzoleum rodiny Schmeykalovy, postavené podle návrhu architekta Ferdinanda von Feldegga. Pohřbeni jsou na hřbitově i vojáci a legionáři bojující v první a druhé světové válce.

Po roce 1945[editovat | editovat zdroj]

Padlí vojáci Rudé armády byli roku 1946 uloženi v mauzoleu zřízeném ze zrušené Schmeykalovy hrobky (ostatky původních majitelů hrobky byli pohřbeni na neznámé místo na hřbitově). S odchodem téměř veškerého německého obyvatelstva města v rámci odsunu Sudetských Němců z Československa ve druhé polovině 40. let 20. století zůstala řada hrobů německých rodin opuštěna a bez údržby. Po roce 1950 byla také zrušena hrobka augustiniánských řeholníků z českolipského kláštera, která se nacházela při západní ohradní zdi hřbitova.

V dolní části hřbitova byla vystavěna kvádrovitá moderní obřadní síň. Původní hřbitovní brána, nacházející se vprostřed novorenesanční stavby správy hřbitova, byla zneprůchodněna a přeměněna na kolumbárium. Nový hlavní vstup na hřbitov byl vytvořen v prostoru mezi původní stavbou a obřadní síní. V roce 2018 byla rekonstruována hřbitovní zeď nalevo od Schmeykalovy hrobky. Ze strany od hřbitova byla tato zeď pojata jako další kolumbárium, které tak navýšilo kapacitu hřbitova.

V České Lípě se nenachází krematorium, ostatky zemřelých jsou zpopelňovány povětšinou v krematoriích v Ústí nad Labem a v Liberci. Hřbitov je užíván pouze pro pohřby zpopelněných lidských ostatků v urnách, pohřby v rakvích do země se zde již delší čas nepraktikují.

Židovský hřbitov byl od roku 1963 zrušen, roku 1983 definitivně zbořen a na jeho pozemku vyrostla budova Základní školy Špičák.

Osobnosti pohřbené na tomto hřbitově[editovat | editovat zdroj]

Hrobka bratří Františka a Jana Kubálkových
  • Wilhelm Horn (1809-1891) – malíř a fotograf
  • Josef a František Kubálkové – čeští vlastenci a socialisté
  • Franz Schmeykal (1826–1894) – politik, poslanec Českého zemského sněmu a významný člen Ústavní strany
  • Marie Vojtíšková (1828–2012) – archivářka, ředitelka Okresního archivu v České Lípě

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]