Městské muzeum Karla Točíka v Turzovce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městské muzeum Karla Točíka v Turzovce / Mestské múzeum Karola Točíka v Turzovke
Logo
Údaje o muzeu
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
MěstoTurzovka
AdresaR. Jašíka 179, Turzovka, Slovensko
ZakladatelMěsto Turzovka
Pojmenováno poKarol Točík
Založeno2015
ZaměřeníRegionální muzeum
Původní účel budovypoštovní úřad
Vyhledávané exponátyZvon Juraja Turzu
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městské muzeum Karla Točíka v Turzovce je věnováno Karolovi Točíkovi, který byl nejen turzovským farářem a děkanem, ale též regionálním historikem. V Turzovce působil v letech 1917 – 1959.[1]

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Iniciátory a podporovateli myšlenky městského muzea byly občanská sdružení Spolek přátel Turzovky a Terra Kisucensis. Postupně byly podniknuty kroky, aby se zřízení městského muzea uskutečnilo v roce 2014, při V. světovém dni Turzovčanů a jejich potomků. Tento termín se nepodařilo dodržet zejména pro absenci vhodných prostor. Během procesu vzniku muzea byli místní občané a obyvatelé blízkého okolí vyzýváni k darování předmětů kulturní a historické hodnoty, které by tvořily příští sbírkový fond muzea. Společné úsilí města a občanských sdružení se podařilo završit v letech 2015 - 2016.[2] V roce 2015 bylo městským zastupitelstvem zřízeno městské muzeum a schválen jeho statut s účinností od 1. října 2015.[3] Fungování muzea začalo od 1. května 2016.[3] Muzeum je pojmenované po bývalém turzovském faráři a děkanovi Karolovi Točíkovi (*1890, Ústí nad Oravou – †1960, Žilina), který se během svého života velmi intenzivně zabýval dějinami Turzovky a horních Kysuc, napsal několik historických prací, které byly připraveny do tisku, ale z důvodu změny politických poměrů v roce 1948 se jich už vydat nepodařilo.[3]

Otevření muzea[editovat | editovat zdroj]

Slavnostní otevření muzea, první instituce tohoto typu v Turzovce, bylo 12. srpna 2016. Výstavní debut pod názvem Dědictví otců (Dedičstvo otcov) přilákal množství návštěvníků. První expozice byla složena z výběru exponátů, které muzeu darovali místní instituce ale i občané Turzovky a blízkých obcí.[4] K příležitosti otevření muzea vydala Slovenská pošta příležitostní poštovní razítko (číslo emise PPP 41/16) s názvem: Otvorenie a prvá výstava múzea „Dedičstvo otcov“.[5][6] Výjimečným exponátem muzea je originál zvonu, který nechal pro nejstarší dřevěný kostel v Turzovce (dnes již zaniklý) ulít právě její zakladatel Juraj Turzo v roce 1614. Zvon je nejstarším a zároveň nejcennějším exponátem a jeho stylizovaná podoba se objevila i v logu muzea.[3]

První výstava Dědictví otců[editovat | editovat zdroj]

První výstava nebyla svým zaměřením monotematická, průřezově prezentovala různé předměty související s dějinami bývalé velké Turzovky (do roku 1954 byly její součástí i další dnes už samostatné obce: Dlhá nad Kysucou, Korňa a Klokočov). Začátku expozice dominovaly obrazy a podobizny zakladatele Turzovky Juraja Turzu, faksimile zakládacího privilegia Turzovky z roku 1602, ukázky starých tisků, obecních písemností a trojrozměrné předměty každodenní potřeby místního obyvatelstva. Kromě novověkých předmětů byly vystaveny také archeologické nálezy z oblasti Turzovky.[3]

Budova muzea v centru Turzovky

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. A.S., Petit Press. Najcennejší exponát múzea v Turzovke. mykysuce.sme.sk. Dostupné online [cit. 2018-01-03]. (slovensky) 
  2. A.S., Petit Press. Mestské múzeum venujú Turzovčania Karolovi Točíkovi. mykysuce.sme.sk. Dostupné online [cit. 2018-01-03]. (slovensky) 
  3. a b c d e O múzeu. Kultúrne a spoločenské stredisko Turzovka. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-02-26. (slovensky)  Archivováno 26. 2. 2021 na Wayback Machine.
  4. SPRAVCA. Mesto Turzovka - oficiálne stránky mesta - Mestské múzeum približuje dedičstvo otcov. www.turzovka.sk [online]. [cit. 2018-01-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-12-26. 
  5. A.S., Slovenská pošta,. POFIS - Katalóg - Produkty - Otvorenie a prvá výstava múzea "Dedičstvo otcov". www.pofis.sk [online]. [cit. 2018-01-03]. Dostupné online. 
  6. FILANOTES, Vojtech Jankovič. Otvorenie múzea KAROLA TOČÍKA a prvá výstava DEDIČSTVO OTCOV - www.postoveznamky.sk. www.postoveznamky.sk [online]. [cit. 2018-01-03]. Dostupné online.