Měrka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Měrka (rozcestník).
Oboustranný kalibr na otvory
Jednostranný stavitelný třmenový kalibr na vnější rozměry

Měrka je ve strojírenství jednoduchá měřicí pomůcka, obvykle bez pohyblivých částí. Měřený objekt se porovnává s jednou nebo více měrkami vyrobenými jako protikus. Výsledkem měření je buď číselná hodnota, nebo jen informace, zda měřený rozměr objektu spadá do intervalu přípustných hodnot.

Ve strojírenství[editovat | editovat zdroj]

Ve strojírenské výrobě se užívá mnoho různých typů měrek, a to jak při vlastní výrobě, tak v kontrole.

Měrka – kalibr[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Kalibr (měrka).

Pro kontrolu vnitřních rozměrů, zejména průměru kruhových otvorů, se užívá tzv. mezní kalibr se dvěma válcovými zakončeními: „dobrá“ D a „špatná“ (zmetková) Z strana. V angličtině se nazývají Go/No go. Dobrá strana měrky musí jít do otvoru bez násilí, špatná strana se smí nanejvýš zachytit na kraji; jinak je výrobek zmetek. Měrky se vyrábějí pro různé průměry a různé tolerance.

Měrky pro kontrolu vnějších rozměrů (například průměr hřídele) mohou mít také dvojí stranu, anebo jen dvě čelisti se dvěma odstupňovanými ploškami na každé z nich: prvním párem plošek musí součástka bez násilí projít, do druhého se nesmí vejít.

Podobné měrky se užívají při výrobě a kontrole závitů a různých dalších tvarů.

Koncové měrky[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Koncové měrky.

Koncové čili Johanssonovy měrky jsou kalené ocelové kvádříky, u nichž jsou dvě protilehlé stěny přesně rovnoběžné a mají nominální vzdálenost. Koncové měrky se vyrábějí v sadách, takže z nich lze poskládat libovolný rozměr po stupních 0,01 nebo 0,005 mm.

Listový spároměr

Spárové měrky[editovat | editovat zdroj]

Přesné ocelové planžety, které se dodávají v sadách jako tzv. listové spároměry. Pro nejužší spáry, například při kontrole dosedacích ploch, se používají spárové kontrolní fólie dodávané ve svitcích s obchodním názvem „spároměrka v dóze“ v tloušťkách 0,01 ÷ 1,0 mm. Tyto fólie mají řadu výhod například: Po poškození je možno poškozený konec odstřihnout. Je možno odstřihnot díl potřebného tvaru pro kontrolu na špatně přístupných místech.

Rádiusové listové měrky

Rádiusové měrky[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Rádiusové měrky.

Radiusové měrky jsou porovnávací měřidlo pro měření rádiusu. Mají dvojí provedení pro vypouklý či vydutý rádius.

Velikost rádiusu se zjišťuje přiložením měrky k měřenému rádiusu a zjišťuje se, která velikost měrký nejlépe sedí na měřeném díle. Nejlépe pozorováním proti světlu kdy je mezi měrkou a dílem nejmenší mezera.

Závitové listové měrky

Závitové měrky[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Závitové měrky.

Závitové měrky jsou porovnávací měřidlo profilu závitu. Užívá se ke stanovení druhu závitu zejména k zjištění stoupání závitů.

Každý typ závitu má své závitové měrky. Například měrkami pro metrický závit nelze měřit stoupání trubkového závitu. Měření se provádí postupným přikládáním měrky k měřenému závitu a zjišťováním, která měrka nejlépe sedí - má nejmenší mezeru pozorováním proti světlu.

Olejové měrky[editovat | editovat zdroj]

Olejové měrky jsou zvenku vyjímatelné tyčky s vruby ke kontrole hladiny oleje tam, kde nelze použít olejoznak, zejména v klikové skříni spalovacího motoru.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]