Música en espera

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Música en espera
Země původuArgentina
Jazykšpanělština
Délka94 min
Žánrykomedie
romantický
ScénářJulieta Steinberg
Patricio Vega
RežieHernán Goldfrid
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleviz obsazení
ProdukceDiego Dubcovsky
Daniel Burman
HudbaGuillermo Guareschi
KameraLucio Bonelli
StřihAlejandro Brodersohn
Luis Barros
ZvukJésica Suárez
Výroba a distribuce
Premiéra19. března 2009
Produkční společnostiBD Cine
Cine.Ar
Film Suez
HD Argentina
DistribuceDistribution Company
Música en espera na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Música en espera je argentinský romantický komediální film z roku 2009, který natočil režisér Hernán Goldfrid. V hlavních rolích filmového hudebního skladatele, který prochází tvůrčí krizí, a bankovní manažerky, jež čeká dítě, se představili Diego Peretti a Natalia Oreiro.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Ezequiel je rozvedený hudební skladatel, který v Buenos Aires tvoří hudbu pro filmy. Režisér Acosta, jenž dokončuje svůj nový snímek La espera, není s jeho návrhem hudby zcela spokojen a chce po něm předložit nové melodie. Termín je však velmi krátký, kromě toho má Ezequiel problémy s financemi – hypotéku od banky musí nutně splatit, přičemž počítal s honorářem z připravovaného filmu. Skladatel má navíc tvůrčí krizi, inspiraci sice hledá všude možně, nedokáže ale nic kloudného vymyslet. Když se pokouší telefonicky domluvit s někým odpovědným v bance, jednotliví referenti a manažeři jej neustále přepojují na někoho dalšího. Při přepojování na zástupkyni ředitele však Ezequiel slyší v telefonu během čekání melodii, která jej velmi zaujme. Ženu požádá, aby mu ji znovu přehrála – hudba se však ozve jiná. Proto se osobně vydá do banky, aby si hudbu poslechl. Dorazí za Paulou, zástupkyní ředitele banky, s níž telefonicky mluvil. Ta je v devátém měsíci těhotenství, ale s otcem svého dítěte, Santiagem, se rozešla krátce po početí potomka. Od té doby žije sama, i když své matce Juaně, dlouhodobě žijící v Madridu, po telefonu tvrdí, že se má se Santiagem skvěle. Problémem však je, že budoucí babička oznámila své dceři, že právě přiletěla na návštěvu do Argentiny, aby byla u narození svého vnuka.

Ani v Paulině kanceláři však Ezequiel v telefonu neuslyší tu melodii, kterou hledá, navíc podle Pauly mají v bance pro čekání na telefonu velké množství melodií. Po schůzce s ředitelem ohledně splácení hypotéky se Ezequiel potají vkrade do kanceláří a pokouší se v telefonech najít tu správnou hudbu. Ochranka jej však vyvede k Paule, která využije příležitosti. Do její kanceláře totiž právě dorazila matka, proto jí hudebníka představí coby svého přítele Santiaga. Paula se s Ezequielem nakonec dohodne, že skladatel bude 24 hodin předstírat, že je její snoubenec, zatímco ona mu pomůže najít onu hledanou melodii. Juana se pozve k dceři na večeři, proto se k ní musí na jednu noc přestěhovat i „Santiago“. Paula se svou matkou však nevychází úplně nejlépe a je radši, když její rodiče žijí ve Španělsku. Další den poslouchá Ezequiel v Paulině kanceláři postupně všechny telefonní melodie, jeho snahu ale přeruší ředitel. Po Paulině těhotenském vyšetření v nemocnici, kterého se zúčastní i Ezequiel a Juana, se „Santiago“ s matkou rozloučí, protože má odletět pracovně do Sydney. Ve skutečnosti chce dvojice pokračovat v hledání melodie, režisér Acosta ale skladateli zkrátí termín a ještě dnes chce slyšet, jakou hudbu pro film má. Na schůzce mu na naléhání o poskytnutí ještě trochy času dá dva dny, neboť na něj producenti tlačí; zároveň však režisér jedná i s dalšími skladateli.

Následující den si chce Ezequiel v Paulině kanceláři poslechnout zbytek melodií, opět je však přerušen. Tentokrát přišli údržbáři zkontrolovat telefonní ústřednu, neboť v bance zaznamenali, že telefony jsou nedostupné, což zapříčinily neustálé Ezequielovy pokusy. Pracovníci telefonní společnosti si vezmou s sebou centrální část ústředny, aby ji zkontrolovali. Dvojice je sleduje do skladu, do něhož se vloupají a skladatel se snaží melodii v ústředně najít. Paula však začne pociťovat silné porodní kontrakce, proto ji Ezequiel rychle převeze do nemocnice, kde se jí narodí chlapec Sebastián. Dorazí tam i Juana, která si s dcerou promluví a obě se usmíří. Od Pauly se také dozví pravdu o „Santiagovi“, o němž sama měla určité podezření. Ezequiel se však ve skutečnosti za tu dobu s Paulou poměrně sblížil a našel v ní i jejím synovi inspiraci, kterou přetaví do hudby k filmu. Po premiérovém promítání snímku La espera kinosál režiséru Acostovi aplauduje. Ezequiel je taky šťastný, neboť kromě úspěšné filmové hudby se oženil s Paulou.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Snímek Música en espera je celovečerním debutem režiséra Hernána Goldfrida.[1] První práce na scénáři filmu začala autorská dvojice Julieta Steinberg a Patricio Vega v roce 2004. Počátkem roku 2008 se se scénářem zúčastnili soutěže, kterou vyhráli, a práva k němu zakoupila produkční společnost BD Cine.[2] Do hlavních rolí filmu byly obsazeny Natalia Oreiro a Norma Aleandro, které spolu hrály již ve snímku Cleopatra. Doplněny byly Diegem Perettim,[3] s nímž se Oreiro setkala v několika dílech telenovely Jsi můj život.[2] Produkce snímku byla financována prostřednictvím investorů, kteří poskytli na přelomu srpna a září 2008 veřejnou nabídku. Jednalo se o vůbec první takový pokus v argentinské kinematografii, cílem bylo získat 8,8 milionů pesos na realizaci dvou filmů, Música en espera a Motivos para no enamorarse.[4] Natáčení filmu bylo zahájeno koncem srpna 2008, probíhalo v Buenos Aires[5] a ukončeno bylo začátkem listopadu 2008.[6]

Hudbu pro film složil skladatel Guillermo Guareschi.[7]

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Film Música en espera byl v argentinských kinech uveden 19. března 2009, v uruguayských kinosálech měl premiéru 19. června 2009.[8] Objevil se i na některých filmových festivalech, například v listopadu 2009 na festivalu v argentinském Mar del Plata[9] a na festivalu ve španělské Huelvě,[10] či v první polovině roku 2010 na festivalech v Portlandu a Seattlu.[11][12] Představen byl ale i na dalších festivalech (USA, Kanada, Bolívie, Kostarika, aj.), přičemž v Kanadě a v USA se dočkal omezené kinodistribuce v několika kinech v Montréalu, Los Angeles a Miami.[2] V Česku byl snímek promítán pod festivalovým názvem Hudba na zavolání v březnu 2013 v Brně v rámci festivalu Cinema Mundi.[13][14]

Na DVD vyšel film v červenci 2009.[15][16]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Během prvních dvou víkendů se držel snímek Música en espera na prvním místě argentinského žebříčku tržeb, během úvodního víkendu získal celkem v přepočtu 193 157 dolarů. Celkově byl nasazen v maximálně 40 kinech a v Argentině utržil v přepočtu 826 770 dolarů. V Uruguayi byl promítán nejvýše v pěti kinosálech a tamní tržby dosáhly výše v přepočtu 57 627 dolarů. Celkové tržby z kin tak činily v přepočtu 884 397 dolarů.[8] S celkovou návštěvností 234 092 diváků v Argentině se stal pátým nejnavštěvovanějším domácím filmem roku 2009.[17]

Film Música en espera byl nominován v pěti kategoriích (nejlepší herec, herečka, režijní debut, původní scénář, zvuk) na cenu argentinské filmové akademie Premio Sur[18] a v pěti kategoriích (nejlepší herec, herečka, původní scénář, hudba a režijní debut) na cenu argentinských filmových kritiků Cóndor de Plata.[19]

List La Nación zhodnotil film Música en espera jako velmi dobrý a pochválil funkční scénář s důmyslně vymyšlenou situační komikou, kousavými dialogy, vtipnými pointami i rozvíjejícími se vedlejšími postavami. Recenzentovi se líbilo i technické provedení filmu a ocenil chemii hlavni herecké dvojice Oreiro – Peretti. Snímek označil za solidní a zábavnou romantickou komedii.[20] Rovněž deník Clarín pochválil scénář, smysl pro načasování, dobré herecké výkony i režii.[21]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Natalia Oreiro se embaraza (en el cine) [online]. Clarin.com, 2008-08-15 [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (španělsky) 
  2. a b c Música en espera - (Hudba v očekávání) - 2008 [online]. Nataliaoreiro.cz [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. 
  3. MONTESORO, Julia. Pantallas argentinas [online]. Lanacion.com.ar, 2008-08-24 [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (španělsky) 
  4. Rendira 12% y tendra participacion en beneficios: Crean un fideicomiso para hacer películas [online]. Clarin.com, 2008-08-16 [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (španělsky) 
  5. Música de espera. Oreiro y Peretti, listos para enamorarse [online]. Lanacion.com.ar, 2008-08-27 [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (španělsky) 
  6. Nati Oreiro de festejo [online]. Lanacion.com.ar, 2008-11-06 [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (španělsky) 
  7. Natalia Oreiro en una comedia desopilante [online]. Eldia.com, 2009-01-27 [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (španělsky) 
  8. a b Música en espera [online]. Boxofficemojo.com [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Previous Editions: 24 Edition (2009) [online]. Mardelplatafilmfest.com [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. MONTESORO, Julia. Pantallas argentinas [online]. Lanacion.com.ar, 2009-11-16 [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (španělsky) 
  11. Films & Schedules - MUSIC ON HOLD [online]. Nwfilm.org [cit. 2020-10-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-10-08. (anglicky) 
  12. WEST, Lindy. SIFF Notes 2010 [online]. Thestranger.com, 2010-05-20 [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. raš. Letošní Cinema Mundi se ponese v latinskoamerických rytmech [online]. Ceskatelevize.cz, 2013-02-27 [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. 
  14. STULÍROVÁ, Markéta. Festival Cinema Mundi zakončí Donšajni režiséra Jiřího Menzela [online]. Brnensky.denik.cz, 2013-03-06 [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. 
  15. DVD + VHS [online]. Nataliaoreiro.cz [cit. 2019-10-04]. Dostupné online. 
  16. DVD [online]. Lanacion.com.ar, 2009-07-18 [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (španělsky) 
  17. SCHNEIDER, Víctor. Las industrias culturales y el mercado interno. El cine durante el Kirchnerismo (2003 – 2015). Buenos Aires, 2017. Diplomová práce. Universidad de Buenos Aires, Facultad de ciencias económicas. Vedoucí práce María Cecilia Míguez. s. 136. Dostupné online.
  18. Nominaciones Premio Sur 2009 [online]. Academiadecine.org.ar [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (španělsky) 
  19. Premiarán a lo mejor del cine nacional [online]. Infobae.com, 2010-01-19 [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (španělsky) 
  20. BATLLE, Diego. Sofisticación y entretenimiento sólido [online]. Lanacion.com.ar, 2009-03-19 [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (španělsky) 
  21. Cine: Critica - Musica en espera. Cuando el humor todo lo puede [online]. Clarin.com [cit. 2020-10-04]. Dostupné online. (španělsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]