Máta vonná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMáta vonná
alternativní popis obrázku chybí
Máta vonná (Mentha suaveolens)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďhluchavkovité (Lamiaceae)
Rodmáta (Mentha)
Binomické jméno
Mentha suaveolens
Ehrh., 1792
Synonyma
  • Mentha rotundifolia
  • máta jablečná
  • máta citrónová
  • máta zázvorová
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Máta vonná (Mentha suaveolens) je jeden z vonných druhů rodu máta který v závislosti na varietě voní po citronu, jablku, nebo dokonce zázvoru.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Roste, vyjma severních oblastí, v celé Evropě a dále v Makaronésii, západní Asii a v severozápadní Africe. Druhotně byla rozšířena do Číny, Severní a Jižní Ameriky, Austrálie i na Nový Zéland.

Vyrůstá na otevřených, převážně vlhkých místech bohatých živinami, hlavně dusíkem a vápníkem. Bývají to břehy stok a příkopů okolo cest, louky, pastviny i obdělávaná pole, skládky, lidskou činnosti narušené pozemky i místa pod železničními náspy. Do volné přírody České republiky se dostala zplaněním, unikla ze zahrad kde byla pěstována pro lékařské či gurmánské účely nebo jen pro ozdobu.[2][3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá rostlina s podzemním oddenkem který má převážně chlupaté výběžky. Vyrůstá z něj přímá, nahoře latnatě členěná lodyha, obvykle vysoká 30 až 50 cm, která je porostlá asi 0,5 mm dlouhými chlupy jež jsou ve spodní části větvené a v horní jednoduché. Vstřícné lodyžní listy vyrůstající křižmostojně bývají přisedlé nebo mají řapík dlouhý do 3 mm a jejich vejčité čepele mohou být dlouhé 2 až 4 cm a široké 1,5 až 3 cm. Po obvodu pilovité až vroubkované čepele jsou u báze uťaté nebo vykrojené a na vrcholu tupé nebo zaokrouhlené, na svrchní straně porůstají jednoduchými chlupy do 0,3 mm délky, na spodní straně s výraznou žilnatinou jsou větvené chlupy dvojnásobně delší. Buňky listů a lodyh jsou prosyceny vonnými esenciální oleje, (hlavně mentolem) které po rozemnutí výrazně voní (zapáchají).

Oboupohlavné květy vyrůstají na 1 mm dlouhých lysých stopkách a to na konci lodyhy nebo větví. Vytvářejí květenství kterým je úzký, hustý nebo řídký válcovitý, v počátku přetrhovaný lichoklas dlouhý 4 až 9 cm. Široce zvonkovitý, krátce chlupatý, trvalý až 2 mm dlouhý kalich je do čtvrtiny až třetiny délky rozčleněn do pěti šídlovitých cípů, deseti až třináctižilná kališní trubka má ústí lysé. Koruna je velká cca 2 mm a její trubku dlouhou asi 1,5 mm tvoří čtyři laloky barvy bělavé s růžovým nebo fialovým nádechem. Z koruny vystupují čtyři tyčinkyprašníky a dvojitá blizna vyrůstající z lysého semeníku. Entomogamní květy kvetou od června do srpna. Plody jsou hnědé až černé tvrdky s výraznou síťovinou na povrchu.[3][5][4][6][7]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Máta vonná se může rozmnožovat vegetativně i generativně. Druh je náchylný k hybridizaci a proto nové rostliny vypěstované s dobře klíčících semen nejsou ve vzhledu ani obsahu silic vyrovnané. V zahradnictvích se proto rozmnožují dělením trsů nebo oddenků (stačí 3 cm délky), tím jsou u potomků zaručeny obdobné vlastnosti jako měl rodič. Zplanělé rostliny uniklé ze zahrad do přírody se za pomoci svých kořenů rozmnožují dále poměrně agresivně.[8]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Kvetoucí rostliny tohoto druhu, a vlastně i téměř celého rodu, jsou náchylné ke křížení s jiným druhem a vzniká tak množství hybridů. V ČR například lze občas lze nalézt hybridy které měly za jednoho z rodičů mátu vonnou:

  • máta hebká (Mentha ×niliaca) Juss. ex Jacq. (M. longifolia × M. suaveolens)
  • máta huňatá (Mentha ×rotundifolia) (L.) Huds. (M. spicata × M. suaveolens)
Kultivar 'Variegata'

Druh se dále vyskytuje ve třech poddruzích, v ČR roste pouze nominátní.

  • Mentha suaveolens Ehrh. subsp. suaveolens
  • Mentha suaveolens Ehrh. subsp. insularis (Req.) Greuter
  • Mentha suaveolens Ehrh. subsp. timija (Briq.) Harley[2][9][10]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Pěstují se pro své voňavé listy užívané v kuchyni na ochucení potravin nebo pro přípravu léčivých čajů které mají hlavně antiseptické účinky, snižují horečku a podporují trávení. Jejich vůně údajně odpuzuje myši a potkany. V zahradách jsou používány jako půdokryvné rostliny, je vyšlechtěno několik variet, nejznámější je 'Variegata' s bíle panašovanými listy.[5][11]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b GRIN Taxonomy for Plants: Mentha suaveolens [online]. United States Department of Agriculture, Beltsville, MD, USA, rev. 27.01.2012 [cit. 2013-09-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-09-27. (anglicky) 
  3. a b POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Mentha rotundifolia [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, 1901 [cit. 2013-09-22]. S. 186–187. Dostupné online. 
  4. a b Wilde planten: Mentha suaveolens [online]. Wilde planten in Nederland en België [cit. 2013-09-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-09-27. (nizozemsky) 
  5. a b THOMAYEROVÁ, Kateřina. Hodnocení kultivaru rodu Mentha z hlediska obsahu fenolických látek. Lednice, 2007 [cit. 22.09.2013]. Diplomová práce. Mendelova univerzita v Brně. Vedoucí práce Jarmila Neugebauerová. Dostupné online.
  6. Flora of China: Mentha suaveolens [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2013-09-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Schede botaniche: Mentha suaveolens [online]. Acta Plantarum - Flora delle Regioni italiane, IT [cit. 2013-09-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-09-27. (italsky) 
  8. Plants For a Future: Mentha suaveolens [online]. Plants For a Future, Dawlish, Devon, UK [cit. 2013-09-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. The Plant List: Mentha suaveolens [online]. Collaboration between the Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden [cit. 2013-09-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. DANIHELKA, Jiří; CHRTEK, Jindřich; KAPLAN, Zdeněk. Checklist of vascular plants of the Czech Republic. S. 647–811. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 22.09.2013]. Čís. 84, s. 647–811. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 
  11. TREDWELL, Emma. Plants & Fungi: Mentha suaveolens [online]. Kew, Royal Botanic Gardens, Richmond, UK [cit. 2013-09-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-12-13. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]