Lupěné (železniční zastávka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lupěné
StátČeskoČesko Česko
KrajOlomoucký
ObecNemile (část Lupěné)
Souřadnice
Lupěné
Lupěné
Provozovatel dráhySpráva železnic
TraťČeská Třebová – Přerov
Nadmořská výška290 m n. m.
Dopravní koleje2
Nástupiště (nástupní hrany)2 (2)
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaNe
Služby ve staniciNe
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lupěné je železniční zastávka v obci Nemile v okrese Šumperk. Nachází se v nadmořské výšce 290 m na železniční trati 270 Česká Třebová – Přerov, v km 37,764, před vjezdem do Hněvkovského tunelu II, poblíž vsi Lupěné.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Železniční zastávka byla modernizována v rámci rekonstrukce třetího železničního koridoru v úseku železniční stanice Hoštejn – Lupěné. V Lupěném byla provedena přeložka staré trati 270 do nové trasy, která překonává řeku Moravská Sázava a navazuje na Hněvkovský tunel II pod vrchem Hejnice (403 m n. m.).[1] Úsek byl napřímen a délka nové trati je výrazně kratší. Na původní trati byl provoz ukončen v červnu 2006, pak byl snesen kolejový svršek a na původní násep byla položen asfaltový povrch. Tři původní mosty byly částečně sneseny a upraveny pro cyklistickou stezku. Přestavba starého náspu na cyklistickou stezku v délce 2,5 km byla ukončena v roce 2011. Na začátku v blízkosti zastávky se nachází Železniční skanzen Lupěné a dále pokračuje naučná stezka na opuštěném tělese dráhy.[2]

Na zastávce není možné zakoupit jízdenky.[3] Zastávka je bezbariérová a je vybavena vodícími liniemi pro zrakově postižené. Ochranu cestujících před nepřízní počasí zabezpečují přístřešky.

Strážní domek[editovat | editovat zdroj]

Na původní trati v blízkosti Železničního skanzenu Lupěné stojí v náspu strážní domek postavený v roce 1845 společností Severní státní dráhy (StEG). Jde o objekt zasazený do železničního náspu s typickým půlkruhovým okénkem ve štítu.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stavby na 3.koridoru aktuálně - Žst. Zábřeh na Moravě, zastávka Lupěné. ŽelPage.cz [online]. [cit. 2019-08-03]. Dostupné online. 
  2. Železniční skanzen a naučná stezka na opuštěné dráze Lupěné – Hněvkov na Zábřežsku. www.kudyznudy.cz. Dostupné online.
  3. Železniční stanice Lupěné | České dráhy. www.cd.cz [online]. [cit. 2019-08-03]. Dostupné online. 
  4. BOROVCOVÁ, Alena. Z Vídně na sever : dvě páteřní železniční tratě České republiky. Ostrava: [s.n.], 2017. 208 s. ISBN 9788085034974, ISBN 8085034972. OCLC 1035451828 S. 145. 

Související články[editovat | editovat zdroj]