Lunalilo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lunalilo I.)
Lunalilo
král Havajských ostrovů
Portrét
král Lunalilo
Doba vlády18721874
Úplné jménoWilliam Charles Lunalilo
Narození31. leden 1835
Pohukaina (Oahu), Havajské království
Úmrtí2. února 1874
Honolulu, Havajské království
PředchůdceKamehameha V.
NástupceKalākaua
DynastieDynastie Kalaimamahu
OtecKanaina
MatkaKaahumanu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lunalilo (I.) (celým jménem: William Charles Lunalilo) (I.) byl v letech 18721874 král Havajských ostrovů. Byl jediným panovníkem Havajského království z dynastie Kalaimamahu. Byl to král, jehož vláda byla ze všech nejkratší, ale zato byl ze všech nejliberálnější.

Lunalilo zvolen králem[editovat | editovat zdroj]

Když v roce 1872 zemřel bez dědice poslední havajský král Kamehameha V. z dynastie Kamehameha a před smrtí neměl následníka, ani nástupce neurčil, rozhodovala o budoucím králi vláda podle královské konstituce. Kandidáti na krále byly pouze dva urození královi příbuzní. Prvním byl králův bratranec William C. Lunalilo a druhým byl další bratranec David Kalākaua, každý z jiného rodu.

Jelikož byl Kalakaua konzervativnější než Lunalilo, který byl spíše liberálnější a také oblíbenější, byl to právě Lunalilo, kdo byl zvolen králem. David Kalākaua tuto volbu přijal. K zvolení Williama Lunalilo mohlo přispět taky to, že měl s králi z dynastie Kamehameha více společných předků, jelikož první král Kamehameha I. byl bratrem prince Kalaimamahu, který založil vlastní dynastii, do níž patřil i William Lunalilo.

Lunalilova vláda[editovat | editovat zdroj]

Král Lunalilo, ač vládl pouze rok a 25 dní, byl nejliberálnějším ze všech havajských králů. Na rozdíl od svého předchůdce Kamehamehy V., který se snažil obnovit absolutní monarchii, se Lunalilo snažil rozšířit demokracii a práva lidu. Počítal s přepsáním ústavy z roku 1864 do demokratičtější a modernější podoby. Plánoval také obnovit bikameralismus – král Kamehameha V. sloučil obě komory do jedné. V plánu měl ale i obnovu havajského hospodářství.

Král Lunalilo I. zemřel 2. února 1874 na tuberkulózu, aniž by stejně jako Kamehameha V. zanechal dědice nebo určil nástupce. Tentokrát byl již havajským králem zvolen David Kalākaua, Lunalilův protikandidát v předchozí volbě. Jelikož ani král Kalākaua se svou ženou neměli děti, stala se po jeho smrti královnou jeho sestra Liliuokalani. Ta byla proamerickými plantážníky o 2 roky později svržena a z Havaje se stala republika a později teritorium USA.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lunalilo na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Kamehameha V.
Znak z doby nástupu Král havajských ostrovů
Lunalilo
18721874
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Kalākaua