Luisa Anna Bourbonská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Luisa Anna Bourbonská
Mademoiselle de Charolais
Portrét
Narození23. června 1695
Zámek Versailles, Île-de-France, Francie
Úmrtí8. dubna 1758
Hôtel de Rothelin-Charolais, Paříž, Francie
RodBourbon-Condé
OtecLudvík III. Bourbon-Condé
MatkaLuisa Františka Bourbonská
PodpisPodpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Luisa Anna Bourbonská (23. června 1695, zámek Versailles8. dubna 1758, Paříž) byla francouzská princezna, dcera Ludvíka III. Bourbon-Condé. Její otec byl vnukem Louise, Grand Condé, zatímco její matka, Luisa Františka Bourbonská, byla nejstarší přeživší legitimizovanou dcerou francouzského krále Ludvíka XIV. a jeho maîtresse-en-titre Madame de Montespan.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Luisa Anna se narodila na zámku Versailles jako čtvrté dítě a třetí dcera svých rodičů. Jejími staršími sestrami byly Marie Anna Eleonora Bourbonská a Luisa Alžběta Bourbonská. Luisa Anna byla pokřtěna v kapli Versailles 24. listopadu 1698 spolu se svou sestrou Luisou Alžbětou a bratrem Louisem Henrim.

Její otec zemřel v roce 1710, jedenáct měsíců poté, co smrtí svého otce zdědil titul knížete z Condé. Protože její bratranec Ludvík Orleánský neměl žádnou dceru, která by se dožila dospělosti, byla Luisa Anna od roku 1728, kdy zemřela Ludvíkova dcera Luisa Marie Orleánská, u dvora oslovována jako Mademoiselle.

Během regentství[editovat | editovat zdroj]

Během regentství svého strýce Filipa II. Orleánského se Luisa Anna romanticky zapletla s vévodou z Richelieu, prasynovcem kardinála Richelieu. V té stejné době si vévoda začal poměr také s její sestřenicí Šarlotou Aglaé Orleánskou, u dvora známou jako Mademoiselle de Valois. Tyto dvě sestřenice, rivalky v lásce, později obě zuřivě, ale odděleně bojovaly za osvobození vévody z jeho uvěznění v Bastile kvůli jeho účasti na spiknutí v Cellamare.

Luisa Anna se nikdy nevdala. Jednu dobu byla považována za možnou nevěstu svého bratrance Ludvíka Augusta, prince z Dombes, tento sňatek však odmítla. Dalším navrhovaným manželem byl bratranec vévoda ze Chartres, syn regenta a dědic rodu Bourbon-Orléans. Jeho matka si pro něj však přála prestižnější sňatek s německou princeznou.

Voltaire, přítel vévody z Richelieu, napsal o Luise Anně následující verše:

Francouzská verze
Frère ange de Charolois
Dis-nous par quelle aventure
Le cordon de Saint François
Sert à Vénus de ceinture.
Český překlad
Bratře anděli z Charolais
Řekni nám jakým dobrodružstvím
Šňůra svatého Františka
Slouží Venuši jako pás.

Vláda Ludvíka XV.[editovat | editovat zdroj]

Jak roky plynuly, Luisa Anna neustále intrikovala pro svou politickou významnost. Později pomáhala Ludvíkovi XV. při hledání jeho nových milenek. V té době se běžně povídalo, že Luisa Anna byla ve skutečnosti jednou z bývalých králových milenek; že byla jeho první neoficiální sexuální partnerkou po jeho manželce, možná již na konci 20. let 18. století, a že spolu měli pár let střídavý vztah a že ho seznámila s potenciálními novými milenkami. Jiní současníci však tvrdili, že Luisa Anna se sice chtěla stát jeho milenkou a pokusila se ho svést, ale nikdy se jí ve skutečnosti nepodařilo stát se jeho milenkou. Král se v každém případě těšil její společnosti a ona patřila do okruhu jeho osobních přátel a často navštěvovala dvůr. Starší sestra Luisy Anny, Luisa Alžběta, ve 40. letech 18. století představila dvoru Madame de Pompadour.

Hôtel de Rothelin-Charolais

Luisa Anna vlastnila několik panství. V roce 1735 se stala majitelkou pařížského Hôtelu de Rothelin-Charolais, který se stal jejím městským domem. Později prodala pozemky ve Vallery ve francouzské provincii Burgundsko, které byly tradičním pohřebištěm jejích předků Condé. Vlastnila různé zámky, jako například zámek Athis u Paříže. Později prodala panství v Charolais Koruně a dostala pozemek v Palaiseau, což dále rozšířilo její osobní držbu nemovitostí.

Luisa Anna zemřela 8. dubna 1758 ve věku 62 let v Hôtelu de Rothelin-Charolais v Paříži. Pohřbena byla v karmelitánském konventu Faubourg Saint-Jacques.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
Jindřich II. Bourbon-Condé
 
 
Louis, Grand Condé
 
 
 
 
 
 
Šarlota Markéta de Montmorency
 
 
Jindřich Jules Bourbon-Condé
 
 
 
 
 
 
Urbain de Maillé-Brézé
 
 
Claire-Clémence de Maillé-Brézé
 
 
 
 
 
 
Nicole du Plessis de Richelieu
 
 
Ludvík III. Bourbon-Condé
 
 
 
 
 
 
Fridrich Falcký
 
 
Eduard Falcký
 
 
 
 
 
 
Alžběta Stuartovna
 
 
Anna Henrietta Bavorská
 
 
 
 
 
 
Karel I. Gonzaga
 
 
Anna Gonzagová
 
 
 
 
 
 
Kateřina Lotrinská
 
'Luisa Anna Bourbonská'
 
 
 
 
 
Jindřich IV. Francouzský
 
 
Ludvík XIII.
 
 
 
 
 
 
Marie Medicejská
 
 
Ludvík XIV.
 
 
 
 
 
 
Filip III. Španělský
 
 
Anna Rakouská
 
 
 
 
 
 
Markéta Habsburská
 
 
Luisa Františka Bourbonská
 
 
 
 
 
 
Gaspard de Rochechouart de Mortemart
 
 
Gabriel de Rochechouart de Mortemart
 
 
 
 
 
 
Louise de Maure
 
 
Madame de Montespan
 
 
 
 
 
 
Jean de Grandseigne
 
 
Diane de Grandseigne
 
 
 
 
 
 
Catherine de La Béraudière
 

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Louise Anne de Bourbon na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]