Luingský skot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Luingský skot
kráva s telaty
kráva s telaty
Základní informace
Země původuSkotskoSkotsko Skotsko
Stupeň prošlechtěníprimitivní plemeno
Směr užitkovostimasný
Tělesná charakteristika
Hmotnost samce950 kg[1]
Hmotnost samice450 - 500 kg[1]
Výška samce †140 cm[1]
Výška samice †130 cm[1]
Tělesný rámecstřední
Barvačervenohnědá až tmavě hnědá
Klasifikace a standard
Plemenná skupinaskupina pratura
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Luingský skot je plemeno skotu vyšlechtěné na skotském ostrově Luing. Na počátku stál masný anglický krátkorohý skot, který byl zkřížen se skotským náhorním skotem, kříženky byly dále zapouštěné highlandy a vzniklá populace se dále selektovala na masnou užitkovost. Plemeno bylo uznáno v roce 1965.[1]

Je to skot středního tělesného rámce, pevné konstituce a dobrého osvalení. Trup zvířat je hluboký, končetiny spíše kratší, zvířata jsou rohatá, ale do některých stád byla přikřížena bezrohá plemena. Srst je dlouhá, zbarvení je nejčastěji červenohnědé nebo tmavohnědé, část zvířat je červeně plesnivá. Je nenáročný, vhodný i do drsného klimatu a k celoroční pastvě. Mateřské vlastnosti i mléčnost krav jsou výborné, snadno se telí, zvířata jsou dlouhověká a kvalita masa dobrá. Kromě čistokrevné plemenitby přinášejí dobré výsledky též užitková kříženímasným simentálem, limousinským či charolaiským skotem i s dalšími masnými plemeny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Překlad Suchánek Bohumil (část skot). Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. Kapitola Plemena skotu, s. 63. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]