Luhačovice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Luhačovice
Centrum města
Centrum města
Znak města LuhačoviceVlajka města Luhačovice
znakvlajka
Lokalita
Statusměsto
Pověřená obecLuhačovice
Obec s rozšířenou působnostíLuhačovice
(správní obvod)
OkresZlín
KrajZlínský
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel5 107 (2023)[1]
Rozloha32,99 km²[2]
Nadmořská výška253 m n. m.
PSČ763 26
Počet domů1 293 (2021)[3]
Počet částí obce4
Počet k. ú.4
Počet ZSJ4
Kontakt
Adresa městského úřadunám. 28. října 543
763 26 Luhačovice
e-podatelna@luhacovice.eu
StarostaIng. Marian Ležák
Oficiální web: www.luhacovice.eu
Luhačovice
Luhačovice
Další údaje
Kód obce585459
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Luhačovice (německy Luhatschowitz) jsou město v okrese Zlín ve Zlínském kraji, 16 km jihovýchodně od okresního a zároveň i krajského města Zlín na říčce Šťávnice. Město má katastrální výměru 33 km² (3 299 ha), 1 099 domů a žije zde přibližně 5 100[1] obyvatel.

Název[editovat | editovat zdroj]

Na osadu byl přenesen název vesnice Luhačovice zaniklé v polovině 14. století v okolí Dražůvek u Kyjova (oboje Luhačovice náležely tehdy pánům z Obřan). Místní jméno Luhačovice vzniklo odvozením od osobního jména Luhač, jehož základ byl slovesný, ale jinak nejasný. Původně se jednalo o označení obyvatel osady (Luhačovici – "Luhačovi lidé"), které bylo přeneseno na osadu samotnou.[4]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První stopy slovanského osídlení v tomto kraji jsou doloženy již v 7.8. století, což dosvědčují archeologické nálezy v Oboře u Luhačovic. Nejstarší písemná zmínka o Luhačovicích pochází z roku 1412, na město byly povýšeny teprve 3. června 1936. Německy se nazývaly Bad Luhatschowitz.[kdy?]

Městské symboly[editovat | editovat zdroj]

Město má následující symboly:

  • Znak – tvoří jej stříbrný štít, v něm je zelený trávník, ze kterého vyrůstá jabloň a na ní jsou červené plody. Pod jabloní se nachází vpravo modré krojidlo a vlevo rovněž modrá radlice.
  • Vlajka – tvoří ji tři svislé pruhy v barvách modrá, bílá a modrá, uprostřed v bílém pruhu je jabloň s červenými plody.

Obecní správa a politika[editovat | editovat zdroj]

Správu nad městem vykonává městské zastupitelstvo v čele se starostou. Je voleno v komunálních volbách na čtyři roky a má 21 členů.

V roce 2018 byli zvolení tito členové zastupitelstva: Ing. Jiří Šůstek (BEZPP), Mgr. Přemysl Janík (KDU-ČSL), Mgr. Lenka Semelová DiS. (BEZPP), Mgr. Marcela Pazderová (BEZPP), Mgr. Roman Lebloch (BEZPP), Robert Kolařík (BEZPP), JUDr. PhDr. Jiří Zicha (BEZPP), Ing. Martin Plášek (BEZPP), Ing. Marián Ležák (BEZPP), Josef Michálek (BEZPP), Mgr. Marek Nesázal (BEZPP), Ing. Marek Žmolík (BEZPP), Mgr. Eva Tomalová (BEZPP), Mgr. Dalibor Liška (STAN), Radomil Kop (ANO 2011), Mgr. Kamil Malota (BEZPP), Tomáš Holub (BEZPP), Bc. Jana Malaníková (BEZPP), Stanislav Duháň (ODS), PhDr. František Hubáček (ODS) a Ondřej Suchánek (ODS).[5]

Volební účast byla 47,80 % v sedmi volebních okrscích. Ze zvolených zastupitelů bylo 15 bez stranické příslušnosti, 3 patřili k ODS, 1 ke STAN, 1 k ANO a 1 ke KDU-ČSL.[6] Starostou se stal Ing. Marian Ležák.

Správní území[editovat | editovat zdroj]

Město leží ve Zlínském kraji (s 307 obcemi), v okrese Zlín (s 91 obcemi), má status obce s rozšířenou působností a obce s pověřeným obecním úřadem; je součástí správního obvodu Luhačovice s 15 obcemi. Skládá se s 4 katastrálních území a 4 částí obce. Sousedními obcemi sídla jsou Podhradí, Biskupice, Petrůvka, Rudice, Uherský Brod, Bojkovice, Rudimov, Provodov, Pozlovice, Ludkovice a Slavičín.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Město leží na silnicích druhé třídy: II/492 a II/496 a železniční trati Újezdec u Luhačovic – Luhačovice se stanicí Luhačovice a zastávkou Polichno.

Lázeňství[editovat | editovat zdroj]

Lázeňská kolonáda
Lázeňská kolonáda

V Luhačovicích jsou čtvrté největší lázněČeské republice a největší na Moravě. Léčí se zde především lidé s nemocemi dýchacího ústrojí, poruchami trávení a obezitou. Lázně vděčí za svůj věhlas především minerálním pramenům. V Luhačovicích vyvěrá 7 přírodních pramenů a desítky pramenů navrtaných. Nejznámějším a nejvýznamnějším pramenem Luhačovských lázní je pramen Vincentka, který se stáčí do láhví a nachází se ve zdejší kolonádě. O založení tradice a výrazný rozvoj lázeňství se zasloužil na přelomu 19. a 20. století doktor František Veselý, který vyjednal odkoupení lázní od rodu Serényiů a založení akciové společnosti, která lázně začala provozovat.[7][8]

Poloha a zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Luhačovice se rozkládají v údolí říčky Šťávnice (zvaná též Luhačovický potok) a jsou obklopeny strmými zalesněnými kopci. Jsou centrem specifické přechodné národopisné oblasti Luhačovské Zálesí, ležící na pomezí Valašska a Slovácka. Ač město leží v nadmořské výšce 250 metrů a vrcholky okolních kopců dosahují nadmořské výšky maximálně 672 metrů (vrchol Komonec), je tu patrný podhorský charakter. Tři kilometry proti proudu říčky Šťávnice byla ve dvacátých letech 20. století postavena přehrada nazývaná Luhačovická nebo též Pozlovická. Její první úlohou bylo zadržovat pravidelné záplavy, které pustošily lázně. Časem však převzala i funkci rekreační a nyní slouží hlavně rybářům. Rybářský svaz zde pořádá jarní a podzimní rybářské závody, které jsou známé po celé České republice.

Ve městě se nachází velké množství nejrůznějších kaváren, vináren, restaurací a cukrářství. Do Luhačovic se dnes nejezdí jen za léčením, ale zdejší podmínky uspokojí návštěvníky turisticky, sportovně i společensky založené. Stále rostoucí úroveň pohostinství před první světovou válkou a zejména po ní měla značný vliv na propojování různých odvětví a kvalitativní růst moravské kuchyně. Pro turistiku jsou v Luhačovicích vytvořeny speciální okruhy po okolí s přírodní scenérií. V okolí Luhačovic se nachází doklady o příchodu Slovanů na území Česka, zříceniny hradů nebo zámek Serényiů. Ve městě se nachází také sportovní hala, tenisové kurty nebo lázeňské divadlo.

Město má ceněnou urbanistickou a architektonickou tvář, podpořenou i členitým terénem spojených údolí. Na architektonické podobě Luhačovic se podíleli vynikající architekti Dušan Jurkovič, Emil Králík, Oskar Poříska. Stopu zde zanechali i František Roith a Bohuslav Fuchs, který vypracoval pro Luhačovice několik územních plánů a podle jeho návrhu byly postaveny penziony Radun, Iva, Avion a Viola a vila Sáva.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Podle sčítání v roce 1930 zde žilo v 483 domech 2219 obyvatel. 2204 obyvatel se hlásilo k československé národnosti a 4 k německé. Žilo zde 1973 římských katolíků, 18 evangelíků, 153 příslušníků Církve československé a 9 židů.[9]

Vývoj počtu obyvatel a domů města[10]
Rok 1869 1880 1890 1900 1910 1921 1930 1950 1961 1970 1980 1991 2001 2011
Počet obyvatel 1816 1955 2068 2267 2867 3005 3362 3737 4733 5062 5378 5828 5621 5172
Počet domů 313 325 389 409 498 556 704 880 878 936 972 1125 1099 1191
Kolonáda v Luhačovicích před rokem 1916

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Seznam kulturních památek v Luhačovicích.

Vzdělávání[editovat | editovat zdroj]

Výstava rozhleden (v okolí Luhačovic) byla vzhledem k pandemii covidu-19 zafóliována a byl k ní zamezen přístup (25. března 2021).

V Luhačovicích je základní škola a Střední odborná škola Luhačovice, vzdělávací instituce přidružená k mezinárodní síti škol UNESCO. Lze na ní studovat jak obory s maturitou, tak bez maturity. Studijní obory s maturitní zkouškou jsou zaměřené na Management umění a reklamy, Informační služby a uměleckořemeslnou tvorbu (Design a zpracování dřeva, Design a zpracování kovů, Design a tvorbu keramiky). Dříve se zde vyučovala i Uměleckořemeslná stavba strunných hudebních nástrojů. Obory gastronomie (Kuchař-číšník, Kuchař-kuchařka a Číšník-servírka) jsou ukončeny výučním listem. Škola má také Domov mládeže pro studenty, kteří nemohou denně dojíždět.

Ve městě se nachází knihovna, Dům dětí a mládeže, který zajišťuje volnočasové aktivity pro veřejnost.

Události[editovat | editovat zdroj]

V Luhačovicích se pravidelně děje mnoho akcí a událostí:

  • Akademie Václava Hudečka
  • Jarní a podzimní rybářské závody
  • Otvírání pramenů
  • Divadelní Luhačovice
  • Šibřínky
  • Pivní maraton Krügl Cup[14]
  • Luhovaný Vincent[15]
  • Food Festival Luhačovice[16]
  • Ochotnické divadlo Jednou za rok?[17]
  • Mikulášský sportovní den, Slunkotoč, Dětský den, Cyklo-bruslo závody[18]

Sport[editovat | editovat zdroj]

Jurkovičův dům poblíž kolonády

Ve městě je zastoupeno mnoho sportů. Fotbalový klub sídlí na Radostově, kde je také víceúčelová sportovní hala vhodná pro sálové sporty a aerobik. Tenisový klub sídlí v lázních u Ottovky, ale kurty je možné si pronajmout také na mnoha dalších místech. K plavání lze využít přehradu (v roce 2017 vyčištěnou) nebo četné hotelové bazény; na konci roku 2010 byla do provozu uvedena nová městská plovárna, která je zajímavá i z architektonického pohledu. TJ Slovan Luhačovice je známý zejména díky velmi úspěšnému oddílu orientačního běhu, dalšími oddíly jsou cyklistický, softbalový a lyžařský. Druhá tělovýchovná jednota, Sokol Luhačovice, navázala na svou bohatou historii v roce 1996, v současnosti pod touto hlavičkou závodí oddíly házené a kuželek.

V Luhačovicích a okolí se pořádá také několik běžeckých závodů. Nejstarším z nich je Štědrovečerní běh, konaný již od roku 1989 vždy 24. prosince. Dobrosrdečná nálada vánočních svátků vládne také o dva dny později na Štěpánském běhu v Pozlovicích, na který navazuje Štěpánský pochod s výstupem na Starý Světlov. V posledních letech přibyl na přelomu října a listopadu Luhačovický běh Kerteamu a na jaře při příležitosti Diabetologických dnů Běh proti diabetu. Pravidelnou akcí se již[kdy?] stal také LCE triatlon, pořádaný Sokolem na začátku letních prázdnin, a cyklistické závody pořádané během celého roku.

Během zimy jsou Mikroregionem Luhačovické Zálesí připravovány tři běžkařské trasy: Pozlovice I, Pozlovice II a Petrůvka.[19] V provozu je také lyžařský svah v lokalitě Anténka.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Častým hostem Luhačovic byl mj. hudební skladatel Leoš Janáček, jenž zde pobýval nejprve v lázeňských domech, později u svých přátel. Vznikla zde jeho Glagolská mše, a některá díla dokonce byla inspirována zdejším prostředím, například opera Osud.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Místní části[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]
  4. 564, 565.
  5. Volby do zastupitelstev obcí 2018 (Zvolení) [online]. Český statistický úřad [cit. 2022-07-07]. Dostupné online. 
  6. Volby do zastupitelstev obcí 2018 (výsledky) [online]. Český statistický úřad [cit. 2022-07-07]. Dostupné online. 
  7. PETRÁKOVÁ, Blanka. MUDr. František Veselý (1862 - 1923). Oficiální stránky města Luhačovice [online]. [cit. 2023-09-30]. Dostupné online. 
  8. PETRÁKOVÁ, Blanka. Historie lázeňství. Oficiální stránky města Luhačovice [online]. [cit. 2023-09-30]. Dostupné online. 
  9. Statistický lexikon obcí v Republice československé 1930. Díl II. Země Moravskoslezská. Praha: Orbis, 1935. 212 s. S. 15. 
  10. Český statistický úřad. Historický lexikon obcí ČR 1869 – 2005 – 1. díl [online]. 2007-03-03 [cit. 2015-02-08]. S. 700,701, záznam 37. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-12-09. 
  11. Kostel Svaté rodiny, Luhačovice. www.hrady.cz [online]. [cit. 2024-02-09]. Dostupné online. 
  12. Kaple Panny Marie u Augustiniánského domu v Luhačovicích | Drobné památky. www.drobnepamatky.cz [online]. [cit. 2024-02-09]. Dostupné online. 
  13. Luhačovice – kaple Panny… - Kaple | Turistika.cz. www.turistika.cz [online]. [cit. 2024-02-09]. Dostupné online. 
  14. http://www.kruglcup.cz/
  15. http://www.luhovanyvincent.cz/
  16. http://resort-luhacovice.cz/event/food-festival-luhacovice/ [online]. 
  17. Archivovaná kopie. jednouzarok.cz [online]. [cit. 2011-02-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-08-16. 
  18. Archivovaná kopie. ddmluhacovice.cz [online]. [cit. 2012-02-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-02-02. 
  19. Archivovaná kopie. www.luhacovice.com [online]. [cit. 2011-01-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-26. 
  20. Česká diabetologická společnost / Novinky. www.diab.cz [online]. [cit. 2024-03-20]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]