Ludvík Jadrníček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prof. Ludvík Jadrníček
Narození1. srpna 1863
Fryšták
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí10. října 1954 (ve věku 91 let)
Brno
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materAkademie výtvarných umění ve Vídni
Povolánípedagog, spisovatel a malíř
PodpisPodpis
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ludvík Jadrníček (1. srpna 1863, Fryšták[1], Rakouské císařství10. říjen 1954, Brno, Československá republika) byl český akademický malíř, ilustrátor, pedagog a spisovatel

Život[editovat | editovat zdroj]

V letech 18831888 studoval ve Vídni na Akademii výtvarných umění a stal se akademickým malířem a profesorem kreslení pro střední školy.

Dělal ilustrace pro vědecké práce Jindřicha Wankela, časopis Náš domov, časopis vlastivědného spolku muzejního v Olomouci a Prombergrovy práce.

Vytvořil návrh na dřevěný kostelík a hanáckou chalupu na pražské národopisné výstavě roce 1895. Vydal také kroniku svého rodiště „Městečko Fryšták“ se svými kresbami.

Učil kreslení v Olomouci, na střední škole v Bílsku (dnes v Polsku) 27 let a mnoho let vyučoval soukromě šest dětí arcivévody Karla Štěpána malířství a estetickou výchovu. V roce 1925 odešel v Brně do důchodu. Z Brna se poté přestěhoval do Jevíčka, kde bydlel na Palackého náměstí v domě číslo 33. Namaloval také řadu obrazů z okolí Jevíčka.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • JADRNÍČEK, Ludvík. Městečko Fryšták, Horní Ves, Dolní ves, Lukoveček a Vítová. Fryšták: Místní osvětová rada ve Fryštáku, 1947. 389 s. 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]