Lucile Desmoulins

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lucile Duplessis
Rodné jménoAnne-Lucile-Philippe Laridon-Duplessis
Narození18. ledna 1770
Paříž
Úmrtí13. dubna 1794 (ve věku 24 let)
Paříž
Příčina úmrtípoprava stětím
Místo pohřbeníHřbitov Errancis
Povoláníautorka deníků
ChoťCamille Desmoulins
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anne-Lucile-Philippe Desmoulins, rozená Laridon-Duplessis, (18. ledna 1770, Paříž13. dubna 1794 tamtéž) byla manželka francouzského revolucionáře Camille Desmoulinse, popravená stejně jako její muž během jakobínské hrůzovlády.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Anne-Lucile-Philippe Laridon-Duplessis byla dcerou Claude-Etienne Laridon-Duplessis a Anne-Françoise-Marie Boisdeveix. Její bohatí rodiče ze střední třídy byli vlastenci a revolucionáři a ve svém domě přijímali mimo jiné Robespierra, Brissota, Dantona a Desmoulinse. Robespierre se ucházel o Lucile, ale ta dala přednost Desmoulinsovi.

Ačkoli její otec zpočátku se sňatkem nesouhlasil, svatba se nakonec konala 29. prosince 1790. Na svatbě v kostele sv. Sulpicia byli mezi svědky Robespierre, Brissot a Pétion de Villeneuve. Z manželství vzešel syn Horace Camille Desmoulins (1792 – 1825 na Haiti), který byl jedním z prvních Francouzů, jejichž narození bylo zapsáno na nově zřízeném občanském matričním úřadě. Robespierre byl jeho kmotrem.

Před popravou svého manžela 5. dubna 1794 napsala Lucile Desmoulins Robespierrovi žádost o milost, ve které se odvolávala na jejich přátelství. Během popravy oslovila lid a vyzvala k povstání proti režimu. Jako organizátorka spiknutí s generálem Dillonem za osvobození jejího manžela a vzpouru v pařížských věznicích byla obviněna z přípravy povstání, odsouzena k trestu smrti a 13. dubna 1794 gilotinována. Ke svému rozsudku prohlásila: „Pošlete mě za manželem.“

Odkaz v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Georg Büchner z ní udělal hrdinku svého dramatu Dantonova smrt.

Lucile Desmoulins hraje klíčovou roli také v románu Hilary Mantelové Brothers.

V roce 1978 byl natočen televizní film La passion de Camille et Lucile Desmoulins s Claudem Jade a Bernardem Alanem v hlavních rolích.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lucile Desmoulins na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jules Michelet: Die Frauen der französischen Revolution. August Schnée, Brüssel / Leipzig 1854, s. 260–276.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]