Lucia Poppová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lucia Poppová
Základní informace
Jinak zvanáLucia Popp
Narození12. listopadu 1939
Záhorská Ves, Slovensko
Původslovenský
Úmrtí16. listopadu 1993
Mnichov
Příčina úmrtírakovina mozku
Místo pohřbeníHřbitov Slávičie údolie
Žánryopera,
Povolánízpěvačka,
Hlasový oborsoprán
OceněníŘád bílého dvojkříže 1. třídy (2016)
Manžel(ka)Peter Seiffert (od 1986)
György Fischer
Peter Jonas
PříbuzníFlóra Kádár (švagrová)
Peter Fisher (švagr)
SídloCurych
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lucia Poppová, v zahraničí známá jako Lucia Popp (12. listopadu 1939, Záhorská Ves16. listopadu 1993, Mnichov), byla slovenská operní pěvkyně (sopranistka) světového významu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Začala studovat lékařství, ale po druhém semestru přešla na Vysokou školu múzických uměníBratislavě. Byla žačkou významné slovenské operní zpěvačky Anny Hrušovské. Od roku 1963 působila v Rakousku, kde si získala slávu zejména interpretací role Královny noci v opeře Kouzelná flétna Wolfganga Amadea Mozarta. Stala se členkou Vídeňské státní opery a hostovala v Kolíně nad Rýnem a v Mnichově. V roce 1966 debutovala v londýnské opeře Royal Opera House Covent Garden a v roce 1967 také v Metropolitní opeřeNew Yorku. V letech 1966–1977 byla stálou členkou operního divadla v Kolíně nad Rýnem.

Vynikla zejména jako interpretka rolí v operách Wolfganga Amadea Mozarta a Richarda Strausse. Byla rovněž vyhledávaná jako koncertní a komorní zpěvačka. Hrála ve filmu režiséra Paľo Bielika Jánošík z roku 1963.

Byla oceněna titulem Kammersängerin mnichovské opery (Bayerische Staatsoper) a jmenována čestnou členkou Vídeňské státní opery. Po dobu své kariéry nahrála bezpočet gramofonových, rozhlasových a televizních nahrávek, jak operních, tak písňových.

Výběr z Mozartových árií v její interpretaci vydalo vydavatelství EMI v prestižní edici "Great Recordings of the Century". Každoročně se na její počest konají koncerty v sále Slovenské filharmonie v Bratislavě: Hommage a Lucia Popp.

Provdaná byla dvakrát. Nejprve za dirigenta Georga Fischera a podruhé za o 15 let mladšího tenoristu Petera Seifferta. Zemřela v Mnichově na rakovinu mozku ve věku 54 let. Je pochovaná v Bratislavě na hřbitově Slávičie údolie.

Výběr z diskografie[editovat | editovat zdroj]

Lucia Poppová (druhá zprava) spolu s manželkou německého kancléře Hannelore Kohlovou (uprostřed) a pěvkyní Anneliese Rothenbergerovou (druhá zleva) na vánočním koncertu ve Frankfurtu nad Mohanem, 1986

Opery a oratoria[editovat | editovat zdroj]

Písně[editovat | editovat zdroj]

  • Gustav Mahler: Des Knaben Wunderhorn, Israel Philharmonic Orchestra, Leonard Bernstein (DGG); Concertgebouw Orchestra Amsterdam, Leonard Bernstein (DGG); London Philharmonic Orchestra, Klaus Tennstedt (EMI)
  • Prokofjev/Kodály/Mahler/Brahms: Liederabend im Mozarteum 1981
  • Franz Schubert: The Hyperion Schubert Edition Vol. 17 (Hyperion)
  • Robert Schumann: Frauenliebe und -leben, Geoffrey Parsons (RCA)
  • Richard Strauss: Vier letzte Lieder, London Philharmonic Orchestra, Klaus Tennstedt (EMI); Michael Tilson Thomas (Sony)
  • Richard Strauss: Lieder s Wolfgangem Sawallischem (EMI)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]