Loyauté

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Loyauté
Pobřeží ostrova Lifou
Pobřeží ostrova Lifou
Mapa
Geografie
Poloha
Rozloha1981 km²
Země
StátFrancieFrancie Francie
• zámořské územíNová Kaledonie
Obyvatelstvo
Počet obyvatel18 297 (2014)
EtnikaKanakové
Jazykdrehu, nengone
Náboženstvířímskokatolické, protestantské

Loyauté je korálové souostroví v Melanésii, tvořící stejnojmennou provincii v rámci francouzského zámořského společenství Nová Kaledonie. Má rozlohu 1981 km² a žije na něm okolo 18 000 obyvatel, správním centrem je vesnice na největším ostrově Lifou.

Řetěz ostrovů se táhne podél východního pobřeží hlavního ostrova (Grande Terre) ve vzdálenosti zhruba 100 km. Ostrovy jsou ploché (nejvyšší bod leží na ostrově Maré a má 138 metrů nad mořem), porostlé převážně tropickým deštným lesem, pěstuje se kokosovník ořechoplodý, kávovník, kolokázie jedlá a povijnice batátová. Díky příznivému klimatu a množství písečných pláží se rozvíjí turistický ruch. Vzhledem k odlehlosti ostrovů se na nich zachovala původní klanová struktura, starobylé zvyky i stavitelství a kuchyně využívající lokálních zdrojů.

Podle nálezů keramiky náležející kultuře Lapita byly ostrovy osídleny před třemi tisíci lety. Prvním Evropanem byl roku 1790 Angličan Jethro Daggett s lodí Loyalty, podle níž dostaly ostrovy jméno (francouzsky Îles Loyauté, doslova Ostrovy Loajality). Roku 1827 je prozkoumal Jules Dumont d'Urville, později zde působili britští protestantští misionáři, ale nakonec souostroví připadlo Francouzům. Na rozdíl od etnicky pestré Grande Terre tvoří na Loyauté 96 % obyvatel domorodí Kanakové, nejpočetnějšími menšinami jsou Polynésané a Francouzi.

Ostrovy Loyauté[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]