Lovci orchidejí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lovci orchidejí
AutorFrantišek Flos
Jazykčeština
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lovci orchidejí (1920-1922) je dobrodružná románová trilogie českého spisovatele Františka Flose napsaná podle zážitků Jana Satrapy, zámeckého zahradníka v Červených Pečkách.

Jednotlivé díly trilogie mají tyto názvy:

  • Lovci orchidejí (1920),
  • V pralesích Ecuadoru (1921),
  • Pod sluncem rovníkovým (1922).

Hlavní postavy[editovat | editovat zdroj]

  • František Doležal: "Strýc" František, je to český zahradník a botanik, působící v Londýně, kde se stará o skleníky s orchidejemi u jistého lorda. Je to velmi hodný, rozvážný muž, nadšený botanik a český vlastenec.
  • Jan Sartapa: "Jeník", synovec pana Doležala, na počátku trilogie patnáctiletý chlapec, který utekl z domova, aby se mohl se strýcem vypravit do Mexika. Je synem českého krejčího ze Lhotky u Chrudimi, který odešel za lepším výdělkem do Anglie.
  • Václav Veverka: Mladší kolega pana Doležala, zahradník a nadšený lovec. Vystupuje pouze v prvním díle trilogie. Později se oženil s Jeníkovou sestrou Terezou.
  • Diego: Indiánský sirotek z Yucatánu, potomek Mayů. V prvním díle vystupuje jako malý chlapec, kterého zachránil pan Doležal a vzal jej s sebou do Anglie. Později ho pan Doležal adoptoval.
  • Ernest Loupáček: "Mistr Loupáček", český Němec, rodák z Liberce, s nímž se v druhém díle pan Doležal, Jeník a Diego setkali v Bogotě. Je to trpaslík, bývalý herec a klaun, který má velký talent pro jazyky, skvěle vaří a miluje zvířata. Do doby, než ho postříkal skunk, nosil podivný oděv připomínající obvazy mumie. Vystupuje pouze v druhém a třetím díle trilogie.

Podrobný děj[editovat | editovat zdroj]

Díl I. Lovci orchidejí[editovat | editovat zdroj]

Děj začíná roku 1890, kdy se František Doležal s Václavem Veverkou vydávají do Střední Ameriky na výpravu za orchidejemi, po nichž byla v Evropě koncem 19. století velká poptávka. Na loď s nimi tajně nastoupí také Jeník, který utekl z domova, aby se mohl také zúčastnit expedice. Z mexického poloostrova Yucatánu cestují přes pralesy Guatemaly, Belize a Kostariky, kde je pan Doležal těžce zraněn v přestřelce s bandity. Příběh sleduje Jeníkovo dospívání. Chlapec se, i přes strýčkovo varování, těšil na zábavný výlet. V Mexiku však brzy však zjistí, že vydat se pro orchideje, neznamená jen je nasbírat, ale že jde v pravém slova smyslu o „lov“. Další postavou je indiánský sirotek Diego, kterého pan Doležal adoptuje.

Díl II. V pralesích Ecuadoru[editovat | editovat zdroj]

Druhý díl trilogie se odehrává po osmi letech na území Kolumbie a Ekvádoru. Na počátku knihy strýc František s Diegem a Janem pomohou záhadnému muži, z něhož se vyklube místní revolucionář. Tak se nechtěně zapletou do revoluce a co nejrychleji se snaží dostat pralesem na území Ekvádoru. kde se setkají s indiány Arawaky a Chívary, ale i s bandity. Postaví si zde dům a mohou se naplno věnovat sběru orchidejí. Před odjezdem do Evropy zachrání indiánskou dívenku Li-lu, kterou jim na konci knihy svěří umírající náčelník. Po návratu do Kolumbie se dozví, že zde proběhla revoluce a jejich známý Carlos se stal ministerským předsedou. V této knize už nevystupuje Václav Veverka, objevuje se zde však nová postava - Mistr Loupáček. Tento bývalý herec a cirkusový klaun trpasličího vzrůstu skvěle rozumí zvířatům a vtipně komentuje každou situaci. Osvědčí se jako kuchař, zálesák a léčitel. Ochočí si dvě mláďata mývalů a vodního ptáka čáju, které později přiveze do Evropy.

Díl III. Pod sluncem rovníkovým[editovat | editovat zdroj]

Děj třetího dílu se odehrává po dalších třech letech na Borneu, kam byl strýc František pozván svým přítelem, anglickým plantážníkem Samem Smithem. Po příjezdu vyjde najevo, že plantážník byl i se svou rodinou unesen divokými Dajáky. Mistr Loupáček si opět ochočí různá zvířata, například kančila, mládě medvěda malajského a binturonga. S pomocí plantážníkova sluhy Boniho, rovněž Dajáka, se hrdinům podaří proniknout mezi domorodce. Zde vyjde najevo, že Angličana a jeho rodinu unesl krutý náčelník horských Dajaků Besar Penghantar. Posléze do jeho zajetí upadne i strýc František a ostatní hrdinové. Mají být popraveni, ale mistr Loupáček svým eskamotérským uměním Dajaky přesvědčí, že jsou pod ochranou duchů. Dojde k bitvě mezi dajackými kmeny, Besar Penghantar je zabit a zajatci osvobozeni.

Význam knihy[editovat | editovat zdroj]

Přestože František Flos nikdy nebyl za hranicemi své vlasti, dokázal na základě vyprávění a s pomocí odborné literatury vytvořit ve svém díle věrohodný obraz zámořských zemí, který spojil s barvitým a dramatickým dějem obsahujícím kromě napětí i mnoho faktů a informací. Autor zde seznamuje mladé čtenáře, jimž je trilogie určena, s přírodou i kulturou obyvatel tropických oblastí.

Na rozdíl od mnoha jiných dobrodružných románů není v Lovcích orchidejí příliš zdůrazňována výchovná stránka. Hrdinové jsou čeští, touží po poznání, pomáhají domorodcům, ale působí celkově realisticky. Přízeň čtenářů si jistě získá hlavně roztomilý a zábavný mistr Loupáček.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]