Lotte Verbeek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lotte Verbeek
Lotte Verbeek v roce 2018
Lotte Verbeek v roce 2018
Narození24. června 1982 (41 let)
Venlo NizozemskoNizozemsko Nizozemsko
Aktivní rokyod roku 2006
Oficiální weblotte-verbeek.com
Významné roleGiulia ve filmu Borgiové
Geillis v seriálu Cizinka
Ana Jarvis v Agent Carter
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lotte Verbeek (* 24. června 1982 Venlo, Nizozemsko) je nizozemská herečka, tanečnice a modelka. Její nejznámější rolí je Giulia Farnese v televizním seriálu Borgiové.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se ve městě Venlo v Nizozemsku. Chodila na gymnázium Collegium Marianum, v roce 2008 absolvovala na divadelní škole v Amsterdamu. Od roku 1999 chodila do taneční akademie v Arnhemu a amsterdamské akademie jazzového a muzikálového divadla a tance, kde absolvovala v roce 2006. Navštěvovala zde hodiny zpěvu a na workshopy. Během studií pracovala jako tanečnice a modelka pro fotografa Erwina Olafa.

Mluví nizozemsky, anglicky, francouzsky, německy a italsky.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Po dokončení střední školy svou kariéru započala hlavními rolemi v nizozemských filmech Moes a Links. V druhém filmu ztvárnila pět rolí. V roce 2009 vyhrála za svůj výkon v nizozemském filmu Nothing Personal cenu Leopard pro nejlepší herečku na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu. Za tuto roli získala také cenu pro nejlepší herečku na Mezinárodním filmovém festivalu v Marrákéši a byla nominovaná na cenu Zlaté tele pro nejlepší herečku na Nizozemském filmovém festivalu. V roce 2010 získala cenu Shooting Stars na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. Ve stejném roce byla obsazena do italské minisérie Le Ragazze dello Swing, založené na příběhu o hudební skupině Trio Lescano. Za hlavní roli Judith Leschan získala cenu Zlatá nymfa, společně s Andreou Osvart a Elise Schaap, na televizním festivalu v Monte Carlu.

V letech 20112013 ztvárnila Giuliu Farnese v dramatickém seriálu Borgiové, kde se objevila po boku Jeremyho Ironse v roli papeže Alexandra VI.. Seriál se natáčel v Budapešti a vytvořila ho Neil Jordan. V roce 2012 vytvořila dvojroli dvojčat Therese a Angelique v erotickém thrilleru Suspension of Disbelief, který napsal a režíroval Mike Figgis a promítal se na Filmovém festivalu v Římě.

Jako divadelní herečka se představila v inscenaci Wayna Trauba, Maria Magdalena na evropském turné v roce 2009. Jejím hlasovým oborem je soprán. Nicméně, ve filmu Le Ragazze dello Swing, písně zpívá skupina The Blue Dolls.

V roce 2014 ztvárnila Geillis Duncan v televizním seriálu Cizinka a byla obsazena do role Heleny ve filmu Poslední lovec čarodějnic, kde později hrála s Vinem Dieselem.

Dne 9. října 2015 bylo na newyorském Comic Conu oznámeno, že si zahraje v druhé sezóně seriálu Agent Carter manželku Edwina Jarvise, Anu Jarvis.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2007 Zmizeli beze stopy Carlie de Heer televizní seriál
2008 Moes Mona televizní seriál
Links Stella, Ester, Lucy, sekretářka, doktorka televizní seriál
2009 Nothing Personal Annie
2010 Le Ragazze dello Swing Judith Leschan televizní minisérie
2011-2013 Borgiové Giulia Farnese televizní seriál, vedlejší role
2012 Suspension of Disbelief Therese/Angelique
2014 Hvězdy nám nepřály Lidewij Vliegenthart
2014-2016 Cizinka Geillis Duncan televizní seriál, vedlejší role
2015 Poslední lovec čarodějnic Helena
2016 Černá listina Katarina Rostova televizní seriál
Agent Carter Ana Jarvis televizní seriál

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lotte Verbeek na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]