Lom V Zátočině

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lom V Zátočině
Vstupní portál
Vstupní portál
Základní údaje
Typ dílabývalý břidlicový podzemní lom
Těžbabřidlice
Horninabřidlice, droba
Poloha
StátČeskoČesko Česko
KrajOlomoucký
OkresOlomouc
ObecStaré Oldřůvky, vojenský újezd Libavá
Revírvojenský újezd Libavá
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lom V Zátočině je bývalý břidlicový podzemní lom, který se nachází na vrcholu Haldy v Zátočině u pravoúhlého ohybu (geologického zlomu) nad řekou Odrou v Oderských vrších v pohoří Nízký Jeseník. Lom se nachází jižně od Starých Oldřůvek ve vojenském újezdu Libavá v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. Lom byl činný od poloviny 19. století, nejprve jako stěnový lom na výchozu ložiska a později v několika etážích. V počvě lomu byla ražená směrná komora v délce cca 180 m, šířce 7-8 m a výšce 6-18 m a to bez podpěrných pilířů. Tento způsob těžby umožňovala vysoká kvalita ložiska břidlice (v přibližně kolmém směru) v pevném drobovém podloží a nadloží. Těžba byla nejprve prováděna rýnskou dobývací metodou a později komorovým dobýváním na skládku. Po stěnách dolu jsou místy nápisy psané ruštinou jako pozůstatky bývalé přítomnosti sovětských vojáků ve vojenském újezdu Libavá.

Protože lom se nachází v okrajové zóně vojenského újezdu, je veřejnosti přístupný pouze od pátku do neděle a ve svátky. Vstup do dolu je zakázán.[1][2]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Poblíž se nacházejí také štoly I, II, III a IV. a také ruiny Starooldřůvského Mlýna.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Budišov n/B - Břidlicová stezka | Oderské vrchy-Historicko-vlastivědný spolek v Odrách. www.oderske-vrchy.cz [online]. [cit. 2021-04-28]. Dostupné online. 
  2. Staré Oldřůvky, Starooldřůvecký mlýn - Jedeme všichni. www.jedemevsichni.eu [online]. [cit. 2021-04-28]. Dostupné online.