Lom Osmosa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lom Osmoza)
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Lom Osmosa je největší těžební lokalitou kaolinu na Sokolovsku. Leží v severovýchodním křídle Sokolovské pánve, v centrální části tzv. božičanské kaolinové oblasti, na katastru Chodova (okres Sokolov) a Božičan (okres Karlovy Vary) v Karlovarském kraji. V lokalitě těží společnost Sedlecký kaolin. Těží se zde převážně kaolin a doprovodně bentonit.[1]

Obecně[editovat | editovat zdroj]

Otvírka lomu byla provedena na konci 40. let 20. století. Lom se nachází u jižní paty Smolnické výsypky na jejíž úpatí je založena vnější výsypka lomu Osmosa. Západně od lomu vzniklo v rámci rekultivačních prací koupaliště Bílá Voda, které si prosadilo město Chodov jakožto nápravné opatření ke zlepšení životního prostředí. Východně od lokality leží obec Božičany a také plavírna kaolinu, kam se surovina transportuje a následně upravuje.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ložiska kaolinu na Karlovarsku. Geologie. [online]. Geologický průzkum Karlovy Vary a.s. [cit. 2017-07-07]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]