Lom (Rakovnická pahorkatina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lom (657 m))
Lom
Vrchol657 m n. m.
SeznamyHory Rakovnické pahorkatiny
Poznámkavýznamný vrchol přírodního parku Manětínská
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříRakovnická pahorkatina / Manětínská vrchovina / Lomská vrchovina / Lišácká vrchovina / Lomská část[1]
Souřadnice
Lom
Lom
Horninaslepenec, arkóza
PovodíStřela
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lom je jeden z nejznámějších vrcholů přírodního parku Manětínská s nadmořskou výškou 657,4 m. Nachází se 6 km jižně od Manětína a cca 1,5 km západně od samoty Libenov v rozsáhlém komplexu Lomské vrchoviny (podcelek Rakovnické pahorkatiny). Na rozdíl od nedaleké Velké Mýti (658 m n. m.) je vrchol Lomu dobře patrný a vyčnívá nad okolní krajinu. Mezi zajímavosti patří, že v minulosti mezi tímto kopcem a Čertovo vrchem na místě zvaném Tokaniště hnízdil tetřev hlušec.

geomorfologického hlediska se jedná o odlehlík strukturně denudačního hřbetu se zbytky sníženého třetihorního povrchu tvořený karbonskými slepenci a arkózami.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech = Geomorphological regionalization of the relief of Bohemia. Praha: Kartografie, 2006. 80 s. ISBN 80-7011-913-6. (česky, anglicky) 
  2. Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 2. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. Heslo Lom, s. 274.