Loadout

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Loadout
VývojářEdge of Reality
VydavatelEdge of Reality
PlatformyMicrosoft Windows
PlayStation 4
Datum vydání16. prosince 2014
Žánrstřílečka z pohledu třetí osoby
Herní módvideohra pro více hráčů
KlasifikaceESRB 17 a více
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Loadout byla free-to-play multiplayerová střílečka z pohledu třetí osoby vyvinutá společností Edge of Reality, jejíž provoz byl ukončen 24. května 2018. Původně byla vydána na Steamu pro Microsoft Windows a poté byla společně s P-40 Online Entertainment vydána ve speciální verzi pro PlayStation 4. Loadout se soustředil na arkádové přestřelky pro více hráčů v různých režimech a využíval přehnané kreslené filmy a bohaté možnosti přizpůsobení postav. Hráči si mohli za prémiovou herní měnu změnit vzhled svého herního avatara i vlastnosti svých zbraní.[1]

Edge of Reality od té doby vývoj hry přerušil.[2][3] Dne 23. ledna 2018 vydala CE-Asia (ve spolupráci s P-40) hru na PlayStation 4 v několika asijských zemích, a to v placené verzi zvané „Premium Edition“.[4] Provoz ostatních herních serverů byl 24. května 2018 z důvodu neschopnosti zajistit soulad s nástupem obecného nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů ukončen.[5] Dne 26. září 2020 byly vypnuty servery verze Loadout Premium a ve hře tak nezůstaly dostupné žádné servery.[6] V roce 2021 se objevil fanouškovský projekt, jehož cílem bylo hru oživit.[7]

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Ve hře bylo k dispozici sedm herních režimů: Death Snatch, Blitz, Jackhammer, Annihilation, Extraction, Domination a kampaň. Většina z nich byla založena na sbírání fiktivního herního prvku Blutonia.[8]

Death Snatch
Po zabití nepřátelského hráče upustí mrtvý hráč lahvičku Blutonia, kterou lze uchopit a přidat do týmového skóre.
Extraction
Extraction je herní režim, ve kterém vyhrává tým, jenž nasbírá nejvíce Blutonia. Jedná se o předmětem, který ve hře odměňuje jeden tým body. Hráč, jenž je označen jako sběratel (Collector), musí cestovat po okolí, sbírat Blutonia a vkládat je do přiložených košů a získávat tím body. Sběratelé jsou vybíráni náhodně z aktuálně žijících hráčů.
Blitz
Mapa je poseta tyčemi, z nichž jedna bude označena jako kontrolní bod. Týmy budou soutěžit o kontrolu nad bodem, protože pokud stojí v jeho blízkosti, zvedajíse krémově zbarvené boxerky a nepřátelské boxerky klesají. Když boxerky dosáhnou vrcholu vlajky, získává nad ním daný tým kontrolu a je přičten k týmovému skóre.
Jackhammer
Jackhammer je herní režim podobný módu Capture the Flag s tím rozdílem, že hráč může pomocí vlajky zabíjet nepřátele. Cílem je sebrat nepřátelské kladivo a vrátit jej na hráčovu základnu. Když má hráč nepřátelské kladivo pod kontrolou, může s ním nepřátele rozdrtit a okamžitě je tak zabít. S každým kladivem lze maximálně pětkrát udeřit. Kladivo donesené na základnu je přičteno k týmovému skóre.
Annihilation
Annihilation je herní režim, který kombinuje prvky jiných herních režimů. Cílem je získat týmové skóre 10 000 bodů, přičemž samotné skóre lze zvýšit několika způsoby. Z hráčů při jejich smrti padají podobně jako v módu Death Snatch ampulky Blutonia. Lahvičky lze sbírat a získávat tak body. Podobně jako v módu Blitz existují na mapě dva kontrolní body, které je možné obsadit a získávat z nich body a dočasné zvýšení poškození. Je zde také kladivo (jako v módu Jackhammer), jež lze ukořistit a zabíjet s ním nepřátele. Přispíváním do týmového skóre získává hráč osobní zásobu Blutonia, kterou může použít k nákupu vylepšení pro svou postavu. Existují tři druhy vylepšení: prvním je útok (zvyšuje množství způsobeného poškození), druhým je Tank (přidává množství poškození, kterému je hráč schopen odolat) a třetím je zdraví (zvyšuje léčení, jež může hráč poskytnout ostatním, a zároveň zvyšuje efektivitu balíčků zdraví). Jakmile tým dosáhne 10 000 bodů, musí vzít nepřátelské kladivo zpět na svou základnu a nabít ho. Poté musí odnést kladivo zpět na nepřátelskou základnu a uvnitř jej zničit, čímž vyhraje zápas.
Domination
Domination je herní režim, ve kterém hráč získává body; každý z týmu začíná s nula body. Týmu je uděleno dvacet bodů, když pod svou kontrolu získají bod, a každou sekundu dalších pět bodů, pokud bod stále drží. Druhý tým se snaží o dobytí bodu, aby také získal body do svého skóre. Pokud se pod bodem v horní části obrazovky nachází červená šipka, druhý tým daný bod právě zabírá.
Kampaň
V kampani mohou až čtyři hráči kooperativně procházet misemi, jež jsou rozděleny do přibližně pěti nebo šesti „kapitol“, přičemž každá mise má svůj vlastní cíl. V mnohých misích je nutné zabíjet mimozemšťany, kterým se ve hře říká „Kroads“. Za každou misi získá hráč nějaký druh kořisti, a to například bedny s kořistí, Blutonium, Spacebux a další věci.

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Hra Loadout obdržela smíšené až pozitivní recenze (72 bodů ze sta na stránce Metacritic[10]), 4 hvězdičky z 5 na PlayStation 4 (zprůměrováno z 51 800 hráčských recenzí) a „velmi pozitivní“ na službě Steam (dle 35 986 hráčských recenzí).

Časopis The Escapist udělil hře Loadout 80 bodů ze sta a ve své recenzi napsal: „Překvapivě dobře zpracovaná multiplayerová střílečka plná možností, zábavného kresleného násilí a solidní akce. To, že Loadout tohle všechno zvládá a poskytuje slušně vyvážený free-to-play ekosystém, je povzbudivé.“[16]

Časopis Hardcore Gamer udělil hře 9 bodů z 10 a napsal na závěr tento komentář: „Netrvalo mi dlouho, než jsem si uvědomil, že Loadout není obyčejná střílečka. Je to svého druhu amalgám, který v sobě plynule spojuje komedii, kreslené násilí a kompetitivní multiplayer. Zdá se, že si je Edge of Reality dobře vědomé přesycenosti žánrů a k nimietě průměrnosti přispívá jen velmi málo. Střílečky jsou teď možná v módě, ale Loadout nebere výzvu k odlišnosti na lehkou váhu – stojí s useknutou hlavou a drsňáckou puškou. Existuje jen málo zážitků, které by pouze online nabízely tak dynamickou hratelnost, aniž by se u nich rozvinula jakási krize žánrové identity. Sakra, rychlé zápasy, znepokojivě masitý systém přizpůsobování zbraní a vizuální veselost jsou jen některé z prvků, kvůli nimž má Loadout cenu rozčtvrcených končetin. Tak proč čekat? Není prostě lepší čas na zabíjení kamarádů než současnost. Ačkoli herní režimy možná nejsou inovativní, inovace neznamená vždycky zábavu, a té má Loadout plnou výbušnou bednu.“[15]

Časopis PC Gamer udělil hře 77 bodů ze sta a ve své recenzi napsal: „Přizpůsobení zbraní v Loadoutu a dobře provedené zvraty ve střílečkách z něj dělají free-to-play hru, jež nepůsobí jako kompromis.“[14]

Stránka IGN udělila hře Loadout 6,9 bodů z 10, ale ve své recenzi uvedla: „Loadout se pokouší konkurovat Team Fortress 2 v jeho vlastní hře a daří se mu to obdivuhodně díky skvělým možnostem přizpůsobení zbraní, silnému designu map a velkorysému free-to-play nastavení, ve kterém jsou za peníze hlavně kosmetické úpravy. Systém matchmakingu je však přímo nefunkční, což vede k často frustrujícím zápasům, a jeho čtyři mapy nestačí na to, aby mě u hry udržely dlouho.“[13]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Loadout na anglické Wikipedii.

  1. Create, Customize, Kill!. Loadout [online]. [cit. 2022-05-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-11-14. (anglicky) 
  2. Edge of Reality CEO response on Steam Community Discussions. steamcommunity.com [online]. 2017-05-31 [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Loadout : In Future Possible Updates?. steamcommunity.com [online]. [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Loadout - Premium Edition. PlayStation Store [online]. [cit. 2022-05-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-01-30. (anglicky) 
  5. PRESCOTT, Shaun. Free-to-play shooter Loadout will shut its servers later this month. PC Gamer [online]. 2018-05-08 [cit. 2022-05-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Dear players, we've got an announcement to make. Tomorrow, Loadout Premium will be removed from the PlayStation Store, and its servers will be shut down on September 26. See the full announcement below.. Twitter [online]. 2020-06-30 [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Bedebao / Loadout Reloaded. GitLab [online]. [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Create, Customize, Kill!. Loadout [online]. [cit. 2022-05-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-06-09. (anglicky) 
  9. Loadout reviews. GameRankings [online]. 2014-06-30 [cit. 2022-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. a b Loadout reviews. Metacritic [online]. 2014-01-31 [cit. 2022-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. Loadout. Metacritic [online]. [cit. 2022-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. Loadout review: Create and decimate.. GameSpot [online]. 2014-01-31 [cit. 2022-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. a b SHARKEY, Mike. Loadout review: Is that You? Heavy. IGN [online]. 2014-01-31 [cit. 2022-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. a b MAIBERG, Emanuel. Loadout review. PC Gamer [online]. 2014-01-31 [cit. 2022-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. a b Review: Loadout. Hardcore Gamer [online]. 2014-01-31 [cit. 2022-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. a b Loadout Review - Gun Porn. The Escapist [online]. 2014-01-31 [cit. 2022-06-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-08-27. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]