Hurwitzův kvaternion

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lipschitzův kvaternion)

Hurwitzův kvaternion je v matematice označení pro takový kvaternion, který má buď všechny koeficienty celočíselné nebo má všechny koeficienty tvořené polocelými čísly (část koeficientů celých a část polocelých je tedy nepřípustná). Formální vyjádření množiny všech Hurwitzových kvaternionů je tedy:

Tato množina je uzavřená na sčítání i násobení a tvoří tedy podokruh okruhu všech kvaternionů. Hurwitzovy kvaterniony zavedl v roce 1919 německý matematik Adolf Hurwitz.

Příbuzným pojmem je Lipschitzův kvaternion, což je kvaternion se všemi koeficienty celočíselnými. Formální vyjádření množiny Lipschitzových kvaternionů je tedy:

I Lipschitzovy kvaterniony jsou uzavřené na sčítání a násobení, tvoří tedy okruh, který je podokruhem Hurwitzových kvaternionů. Lipschitzovy kvaterniony se nazývají podle německého matematika Rudolfa Lipschitze.

Výhodou Hurwitzových kvaternionů oproti Lipschitzovým je, že tvoří eukleidovský obor a tedy i obor s jednoznačným rozkladem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Hurwitzquaternion na německé Wikipedii a Hurwitz quaternion na anglické Wikipedii.