Lipanský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lipanský potok
Mrtvé rameno Krňov u Zbraslavského zámku/kláštera
Mrtvé rameno Krňov u Zbraslavského zámku/kláštera
Základní informace
Délka toku8,6 km
Plocha povodí936,57 km²
Průměrný průtok23,5 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Praha)
Úmoří, povodí
Vltava/Labe/Severní moře
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lipanský potok je levý přítok Vltavy, respektive tůně Krňova (Krňáku), mrtvého ramene Berounky ve ZbraslaviPraze 5. Protéká pod severním úpatím Hřebenů v někdejším korytě Berounky (dříve Mže). Číslo hydrologického pořadí potoka je CZ/1-09-04-0130.

Průtok[editovat | editovat zdroj]

Zbraslavský klášter s Krňákem v mrtvém rameni Berounky

Lipanský potok pramení v severním cípu osady KazínLipencích na jižním okraji Prahy, v říčním loži Berounky. Na svém horním toku směřujícím na severovýchod potok protéká severně kolem Cukráku (411 m n. m.) osadami Lipany, Lipence a Pod Kyjovem. U Žabovřesk se Lipanský potok stáčí k severu a v osadě Peluněk se dělí do dvou ramen, která obtékají golfové hřiště Praha-Zbraslav a osadu Buda. Zde se potok u Velkotržnice Lipence opět stáčí severovýchodním směrem a vlévá se do tůně přírodní rezervace Krňák.

Při silničním sjezdu Praha-Zbraslav-sever přetíná potok ulice Strakonická (silnice I/4) a jeho tok pokračuje severně pod Havlínem (kopec sv. Havla) a Zbraslavského kláštera do Krňova – asi kilometr dlouhé tůně mrtvého ramene Berounky. Po jižní straně výjezdu č. 10 Strakonické ulice ze silnice I/4 je potok přemostěn ulicemi U Národní galerie a ulicí K přehradám (silnice II/101 a II/102). Dolní tok Lipanského potoka poté přes tůně mrtvého ramene Berounky vtéká do údolí Vltavy, na jižní straně se vlévá do bezejmenného 400 metrů dlouhého vltavského rybníka a po 8,6 kilometrech východně od Zbraslavi v protiproudu ústí do Vltavy.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]