Linga Holm

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Linga Holm
Linga Holm
Linga Holm
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Linga Holm, též známý jako Midgarth nebo Holm of Midgarth, je malý, neobydlený ostrov vzdálený 700 metrů od západního pobřeží ostrova Stronsay v britském souostroví Orkneje. Zabírá přibližně 57 hektarů. Jméno Linga Holm je odvozeno ze staroseverského výrazu Lyngholm[1].

Stejně jako na dalších orknejských ostrovech se zde nalézají archeologicky cenné pozůstatky osídlení, mimo jiné domy Piktů a pohřební mohyly. V roce 1841 měl ostrov ještě šest obyvatel.[2][3]

Linga Holm je dnes chráněnou oblastí podle místních předpisů Orkney Islands Council a slouží výlučně jako rezervace pro divoce žijící stádo ovcí, pocházejících z ostrova North Ronaldsay, kterým kvůli nevhodným podmínkám na jejich domovském ostrově hrozilo vyhynutí. Ostrov je považován za třetí nejfrekventovanější líheň tuleňů kuželozubých a slouží jako hnízdiště hus velkých.

Vstup na ostrov je celoročně zakázán.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Anderson, Joseph (Ed.) (1893) Orkneyinga Saga. Translated by Jón A. Hjaltalin & Gilbert Goudie. Edinburgh. James Thin and Mercat Press (1990 reprint). ISBN 0-901824-25-9
  2. Haswell-Smith, Hamish. (2004) The Scottish Islands. Edinburgh. Canongate.
  3. FreeCEN Orkney Website. www.freecenorkney.org.uk [online]. [cit. 2010-03-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-10-03. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]