Lillie Elizabeth Drennanová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lillie Elizabeth Drennan)
Lillie Elizabeth Drennanová
Narození9. ledna 1897
Galveston, Texas
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Úmrtí10. září 1974 (ve věku 77 let)
Hempstead, Texas
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Povolánířidička a podnikatelka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lillie Elizabeth Drennanová, rozená Mcgee, nepřechýleně Drennan (9. ledna 1897 Galveston, Texas10. září 1974 Hempstead, Texas) byla americká řidička kamionu a podnikatelka, spoluzakladatelka přepravní společnosti Drennan Truck Line, členka Texas Women's Press Association a Texas Transportation Association ve Spojených státech. Je považována za první Američanku, která obdržela řidičský průkaz na kamion[1] a která provozovala přepravní společnost.[2]

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Nemocnici Johna Sealyho ve městě Galveston v Texasu. Její matka jí dala krátce po porodu k adopci. Drennanovou adoptovali Francis Carolyn a Nicholse McGeeovi. Ve třinácti letech ukončila studium a začala pracovat jako telefonní operátorka. Pár let poté onemocněla spálou, která pravděpodobně zapříčinila téměř kompletní ztrátu sluchu, kvůli čemuž musela od dvaadvaceti používat naslouchátko.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Nákladní vůz Lillie Elizabeth Drennan

V březnu 1928 společně se svým druhým manželem Williardem Ernestem Drennanem založili přepravní společnost za účelem využití nedalekého ropného boomu poblíž Hempsteadu. Jejich společnost začala rychle prosperovat a bylo potřeba druhého řidiče kamionu, kterým se stala Lillie. Po rozvodu v roce 1929 zůstala jedinou majitelkou Drennan Truck Line až do roku 1934 a majitelkou stáčírny nealkoholických nápojů.[3] Poté, co železniční komise začala více dohlížet na podnikání motorové dopravy, pořídila si v roce 1929 řidičský průkaz na kamion. Zkoušející komise jí licenci nechtěla udělit, protože se obávala, že by její sluchová vada mohla ohrozit bezpečnost dopravy. Tento názor nazvala zaujatostí vůči pohlaví a argumentovala větou: „Pokud nějaký muž dokáže překonat můj rekord, prostě odtud vypadnu.“

Lillie Elizabeth Drennan (1929)

Drennan Truck Line provozovala téměř čtyřiadvacet let, během kterých musela odolávat konkurentům a úředníkům, kteří nevěřili, že ženy jsou vhodné pro tuto kariéru. Společně se svými řidiči, z nichž většina byli Afroameričané, převáželi vše od výbušnin po nápoje po celém východním Texasu, ve všech možných terénech. Lillie občas ujela více než čtyřicetiosmihodinové úseky bez spánku a odpočinku, přesto nikdy neměla nehodu. Joe Carrington, známý pojišťovací dopravce Texaské přepravní společnosti v roce 1946 napsal, že nezná jiného řidiče kamionu, který by měl bezpečnostní rekord srovnatelný s Lillie.

Získala ocenění za bezpečnost od Railroad Commission a Texas Motor Transportation Association. Během druhé světové války armáda Spojených států ocenila úspěch Lillie v její náborové kampani, která měla přilákat řidičky kamionů do proviantního sboru. Své řidičské schopnosti prokázala také jako hostující účastník na překážkové dráze „Roadeo“ na státním výstavišti v Dallasu v září 1950. Během své dlouhé kariéry Lillie získala pozornost médií v časopisech, novinách a rozhlasových vysíláních.

V roce 1943 dokonce navštívila Hollywood, který měl točit film založený na jejím životě, k produkci však nikdy nedošlo. Dne 17. května 1946 jí věnoval list Hempstead News speciální vydání, kde byla nazvána „průkopnicí dvacátého století, která má všechny barvy Annie Oakleyové a která žije životem tvrdé ženy v přední linii”. Město Hempstead, poctilo Lillie banketem na Six-Shooter Junction Day, 23. května 1946, zúčastnili se i osobnosti jako ředitel Texaského ministerstva bezpečnosti Homer Garrison a budoucí guvernér Beauford Jester.[1]

Novinářská činnost[editovat | editovat zdroj]

Lillie psala články do magazínu Hempstead News o květinách a jejich kultuře a v roce 1939 se stala členkou Texas Women's Press Association. Byla také členkou Texas Transportation Association a čestnou členkou spolku dopravní společnosti Houston Freight Carriers. Přednášela také studentům na Prairie View A&M University o svých zkušenostech s dopravou.

V září 1952 svou společnost prodala, poté provozovala prodejnu na US Highway 290 v Hempsteadu.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Lillie Elizabeth Drennanová zemřela 10. září 1974 v Hempsteadu a pohřbena byla na zdejším hřbitově.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Dne 18. prosince 1912 ve svých patnácti letech se provdala se za Williama Barneyho Jacksona, měla s ním syna a v roce 1914 se rozvedli. Od 17. července 1917 do června 1929 byla provdaná za Willarda Ernesta Drennana. Poslední manželství s S. B. Boulawarem trvalo od roku 1931 do roku 1943.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b TSHA | Drennan, Lillie Elizabeth McGee. www.tshaonline.org [online]. [cit. 2022-07-29]. Dostupné online. 
  2. Drennan Truck Line: Lillie Drennan's Life and Journey | Bubbajunk. www.bubbajunk.com [online]. [cit. 2022-07-29]. Dostupné online. 
  3. Lillie Elizabeth McGee Drennan (1897-1974) - Find.... www.findagrave.com [online]. [cit. 2022-07-29]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]