Libby Laneová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Libby Laneová
The Lord Bishop of Derby, 2019
The Lord Bishop of Derby, 2019
Narození8. prosince 1966 (57 let)
Glossop
BydlištěDunham Town
NárodnostBritové
Alma materManchester High School for Girls
St Peter's College
Cranmer Hall, Durham
Povoláníanglikánský kněz
Oceněníčestný doktor Oxfordské univerzity
honorary doctor of the University of Bath
Nábož. vyznáníanglikánství
FunkceBishop of Derby (od 2019)
člen Sněmovny lordů (od 2019)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Elizabeth Jane Holden „Libby“ Laneová (* 1966 Wycombe Rural District, Buckinghamshire, Spojené království) je historicky první ženou, která se stala biskupkou anglikánské církve v Anglii. Do funkce byla jmenována v prosinci 2014, slavnostní biskupské svěcení pak obdržela 26. ledna 2015. Stala se biskupkou pro město Stockport v severozápadní Anglii. Od roku 2019 je pak sídelní biskupkou diecéze Derby.

Život[editovat | editovat zdroj]

Kněžské svěcení obdržela v roce 1994, tedy v prvním roce, kdy jej anglikánská církev v Anglii ženám povolila. Duchovní službu pak vykonávala ve městě Blackburn v hrabství Lancashire. Od dubna 2007 byla vikářkou v hrabství Cheshire.[1]

Do funkce biskupky byla Libby Laneová jmenována v prosinci 2014. „Je to pro mne výjimečná událost a osobně se mi dostalo velké podpory, ale především se jedná o převratný okamžik v dějinách církve,“ uvedla při slavnostním vysvěcení, kterému v katedrále v Yorku přihlíželo přes tisíc lidí.[1] V Anglii se o biskupském svěcení žen vedly dlouholeté vyostřené diskuse. Generální synod církve návrh schválil až napodruhé v červenci 2014. Při hlasování o dva roky dříve těsně neprošel. Ženy však tuto funkci již zastávají např. v USA, Kanadě nebo Austrálii.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Libby Laneová je vdaná, její manžel je rovněž knězem, slouží jako kaplan na letišti v Manchesteru. Patří k prvním manželským párům, které byly vysvěceny společně.[2] Mají spolu dvě děti. Libby Laneová se učí hrát na saxofon a fandí fotbalovému týmu Manchester United.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Anglie má první anglikánskou biskupku. iHNed.cz [online]. 2015-1-27. Dostupné online. 
  2. Libby Lane: First female Church of England bishop consecrated. BBC News [online]. 2015-1-26. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Učí se na saxofon a fandí United. Británie má první anglikánskou biskupku. iDNES.cz [online]. 2015-1-26. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]