Liang Chung-č‘

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Liang Chung-č‘

Narození8. prosince 1882
Čchang-le
Úmrtí6. listopadu 1946 (ve věku 63 let)
Šanghaj
Příčina úmrtístřelná rána
Alma materPekingská univerzita
Profesepolitik
CommonsLiang Hongzhi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Liang Chung-č‘ (tradiční čínština: 梁鴻志, pīnyīn: Liáng Hóngzhì; 1882 Čchang-le6. listopadu 1946 Šanghaj) byl vedoucím úředníkem Anchuejské kliky vlády Beiyang, později známý svou rolí ve spolupracující reformované vládě Čínské republiky během druhé světové války.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Liang byl rodák z Čchang-le v provincii Fu-ťien. V letech 1888–1890 žil v Japonsku, kam byl jeho otec poslán vládou čínské dynastie Čching. V roce 1903 složil úřednickou zkoušku a následně byl v roce 1905 přijat k předchůdci Pekingské univerzity. V roce 1908 byl poslán jako úředník do provincie Šan-tung. Po Sinchajské revoluci a vzniku Čínské republiky byl Jüan Š'-kchaj přijat do nacionalistické vlády. Po smrti Jüana byl věrný Tuanovi Čchi-žuej, válečníkovi Anchuejské kliky, který sloužil jako tajemník Tuanovi Č'-kuej. Po porážce kliky Anchuej ve válce Č'-li-An-chuej (Zhili-Anhui) uprchl do japonské koncese v Tchien-ťinu.

Po pekinském převratu se v listopadu 1924 vrátil do Pekingu a po dohodě s Čang Cuo-linem a Feng Jü-siangem se ujal provizorní vlády, ale po úspěchu Severního pochodu Čankajšek v roce 1928 znovu uprchl. Když byl Kchuo-min-tchangem vydán zatykač na Lianga, uprchl spolu s Tuan Čchi-žuej do Ta-lien na pronajatém území Kwantung pod japonskou jurisdikcí. Po Mandžuském incidentu v roce 1931 se Liang vrátil s Tuanem do Tchien-ťinu a poté do Šanghaje a byl s Tuanem, když zemřel v roce 1937.

Poté, co v roce 1937 vypukla druhá čínsko-japonská válka, japonská císařská armáda rychle obsadila severní a část východní Číny a japonské císařské generální ředitelství povolilo jako součást své celkové strategie vytvoření autonomních zón mezi severní Čínou a Japonskem ovládaným Mandžukuo. Prozatímní vláda Čínské republiky se sídlem v Pekingu byla vytvořena 14. prosince 1937 a jejím prezidentem pěti provincií severní Číny byl Wang Kche-min. Reformovaná vláda Čínské republiky se sídlem v Nan-ťingu byla následně vytvořena 28. března 1938 ve východní Číně a Liang byl přijat do funkce předsedy.

Reformované vládě Čínské republiky byla přidělena nominální kontrola nad provinciemi Ťiang-su, Če-ťiang a An-chuej a nad oběma obcemi Nanking a Šanghaj. Jeho činnost však byla pečlivě předepisována a sledována „poradci“ poskytnutými japonskou čínskou expediční armádou. Neschopnost Japonců dát jakoukoli skutečnou moc reformované vládě ji diskreditovala v očích místních obyvatel a způsobila její existenci pouze omezený propagandistický užitek pro japonské úřady.

Reformovaná vláda byla spolu s prozatímní vládou Čínské republiky sloučena do nacistické vlády Wang Ťing-wej v Nankingu 30. března 1940. V novém režimu zastával Liang pouze slavnostní funkce, včetně nominálního guvernéra provincie Ťiang-su a předsedy vlády. Liang byl po kapitulaci Japonska zatčen vládou Čínské republiky a pokusil se o studium v ​Su-čou. Byl odsouzen k trestu smrti a popraven zastřelením v Šanghaji 6. listopadu 1946.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Liang Hongzhi na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Black, Jeremy (2002). World War Two: A Military History. Routeledge. ISBN 0-415-30535-7.
  • David P. Barrett and Larry N. Shyu, eds.; Chinese Collaboration with Japan, 1932-1945: The Limits of Accommodation Stanford University Press 2001
  • John H. Boyle, China and Japan at War, 1937–1945: The Politics of Collaboration (Harvard University Press, 1972).
  • James C. Hsiung and Steven I. Levine, eds., China's Bitter Victory: The War with Japan, 1937–1945 (Armonk, N.Y.: M. E. Sharpe, 1992)
  • Ch'i Hsi-sheng, Nationalist China at War: Military Defeats and Political Collapse, 1937–1945 (Ann Arbor: University of Michigan Press, 1982).
  • Frederick W. Mote, Japanese-Sponsored Governments in China, 1937–1945 (Stanford University Press, 1954).
  • Howard L Boorman and Richard C. Howard, eds.; Biographical Dictionary of Republican China, Volume I: AI - CH'U, Columbia University Press, 1967.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]