Levy Mwanawasa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Levy Mwanawasa
3. prezident Zambie
Ve funkci:
2. ledna 2002 – 19. srpna 2008
PředchůdceFrederick Chiluba
NástupceRupiah Banda
Viceprezident Zambie
Ve funkci:
2. ledna 1992 – 22. listopadu 1994
Předchůdcenikdo, funkce nově vytvořena
NástupceGodfrey Miyanda
Stranická příslušnost
ČlenstvíHnutí za pluralitní demokracii

Narození3. září 1948
Mufulira
Úmrtí19. srpna 2008 (ve věku 59 let)
Clamart
Příčina úmrtícévní mozková příhoda
Místo pohřbeníEmbassy Park
ChoťMaureen Mwanawasa
Alma materZambijská univerzita
Profesepolitik a advokát
Náboženstvíprotestantismus
OceněníŘád republiky (2008)
CommonsLevy Mwanawasa
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Levy Patrick Mwanawasa (3. září 1948 Mufulira19. srpna 2008) byl zambijský politik a advokát, v letech 2002–2008 třetí prezident Zambie.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako druhé z deseti dětí v rodině etnika Lenje. Po studiích na střední škole Chiwala ve Ndole vystudoval právnickou fakultu na Zambijské univerzitě v Lusace. Po promoci v roce 1973 byl zaměstnán v advokátní firmě, o pět let později si však založil vlastní právnickou společnost. Roku 1982 se stal místopředsedou Právnické asociace Zambie a v letech 19851986 působil jako generální prokurátor.

Po uvolnění politického života v Zambii na počátku 90. let vstoupil do Movement for Multiparty Democracy (MMD), Hnutí za pluralitní demokracii, vedeného Frederickem Chilubou. V říjnových volbách roku 1991 získal křeslo v Národním shromáždění. Volby byly pro MMD úspěšné, Chiluba se stal prezidentem a Mwanawasu v prosinci 1991 jmenoval svým viceprezidentem. Současně Mwanawasa zastával i post předsedy Národního shromáždění.

Dne 8. prosince 1991 byl Mwanawasa zraněn při těžké dopravní nehodě, při které zemřel jeho asistent. Hospitalizován byl v jihoafrickém Johannesburgu.

Po návratu z léčení do viceprezidentského úřadu cítil Mwanawasa svoji pozici vedle Chiluby, který značně koncentroval moc do svých rukou, jako bezobsažnou. V červenci 1994 opustil své politické funkce a obvinil vedení země z nezodpovědné vlády a chamtivosti.

V roce 1996 neúspěšně kandidoval na post předsedy Chilubova Hnutí za pluralitní demokracii, načež vrcholnou politiku dočasně opustil. V následujících letech se věnoval především své právnické praxi a bylo překvapením, když se na konci roku 2001 stal prezidentským kandidátem vládní strany MMD. V prosinci 2001 pak těsně zvítězil ve volbách a stal se třetím zambijským prezidentem, úřadu se ujal 2. ledna 2002.

Mwanawasova pozice byla zpočátku složitá. Leželo na něm dědictví předchozí značně zdiskreditované vlády MMD a byl vnímán jako Chilubova loutka, a to jednak kvůli chatrnému zdraví, kterým trpěl od autonehody, a jednak proto, že Chiluba stále zastával vlivný post předsedy vládní strany.

Prezident[editovat | editovat zdroj]

Jako nový prezident si však rychle získal autoritu ráznými kroky a protikorupční kampaní, kterou neváhal zaměřit i do vlastní strany. Z úřadu muselo odejít několik vysokých vládních úředníků, Chiluba opustil vedení MMD a později byl zbaven imunity a obviněn z korupce. V lednu 2005 se Mwanawasa omluvil celému národu, že se mu nepodařilo potřít všudypřítomnou chudobu (asi 75% obyvatelstva žije za méně než 1 USD na den, což OSN považuje za hranici absolutní chudoby.

Znovu kandidoval v prezidentských volbách 28. září 2006. Svůj post obhájil hlavně díky přízni venkovských voličů, ve městech jej předstihl jeho oponent Michael Sata.

V širokých vrstvách byl vnímán jako čestný a skromný člověk. V 53 letech se oženil se svojí právnickou kolegyní, se kterou již měl pět dětí. Mimo to měl dva potomky z prvního manželství.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Prezident Zambie
Předchůdce:
Frederick Chiluba
20022008
Levy Mwanawasa
Nástupce:
Rupiah Banda