Levnov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Verze k tisku již není podporovaná a může obsahovat chyby s vykreslováním. Aktualizujte si prosím záložky ve svém prohlížeči a použijte prosím zabudovanou funkci prohlížeče pro tisknutí.
Levnov
Skála se zbytky hradu
Skála se zbytky hradu
Základní informace
Výstavba14. století
Poloha
AdresaKetkovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Levnov
Levnov
Další informace
Rejstříkové číslo památky20664/7-771 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Levnov (též Ketkovický hrad) je zřícenina hradu mezi obcemi Senorady a Ketkovice v okrese Brno-venkov. Jeho zbytky jsou chráněny jako kulturní památka České republiky.[1]

Přístup

Zřícenina se nachází na 120 metrů vysokém skalním ostrohu nad řekami Oslavou a Chvojnicí poblíž jejich soutoku. Přímo pod hradní skálou se nachází Ketkovický mlýn. Hrad se nachází na turistické značce tři kilometry jižně od obce Ketkovice a v jejím katastrálním území a je součástí přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice. Z hradu je výhled na údolí řeky Oslavy, zříceninu hradu Kraví Hora, Velkou skálu na protějším říčním břehu a také jadernou elektrárnu Dukovany.

Historie

Název Levnov získala zřícenina hradu znovu zpět až v roce 1970. Tehdy byl identifikován na základě zápisů v archiváliích, do té doby se nevědělo, kde Levnov stával. Hrad byl vystavěn na počátku vlády Karla IV. Lévou z Levnova (podle kterého nese jméno Levnov). Rod z Levnova vymřel po meči na rozhraní 14. a 15. století. Za sporů a válek mezi markrabími Joštem a Prokopem se na Levnově vystřídalo několik majitelů. V 15. století přešel hrad do majetku pánů z Lipé na Moravském Krumlově. Na konci husitských válek hrad násilně obsadil Burghart Kienberger s tlupou německých žoldnéřů, kterým Albrecht Rakouský nevyplatil smluvený žold. Kořistili a loupili na vydrancované Moravě, brali ve vesnicích dobytek, obilí a přepadávali kupecké vozy. Jelikož není doloženo obléhání a dobytí hradu je pravděpodobné, že po zaplacení výkupného žoldnéři odešli do Rakous. Poté byl hrad vykoupen od právoplatného majitele Pertolda z Lipé městy Brnem, Znojmem, Ivančicemi, Třebíčí a Jihlavou a podle znojemského usnesení moravských stavů z roku 1440 o zbourání loupeživých hradů byl Levnov v listopadu 1442 zbořen za pomoci poddaných z okolních vesnic, kteří si mohli odvézt stavební materiál.[2]

Reference

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-04-02]. Identifikátor záznamu 131506 : Hrad Levnov, zřícenina. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. LYSÁK, Jiří. Pooslaví a Pojihlaví. Třebíč: Okresní národní výbor, 1964. S. 96. 

Externí odkazy