Letní shakespearovské slavnosti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Letní shakespearovské slavnosti je letní divadelní festival. Původně jej inicioval Václav Havel. Konají se na Pražském hradě, rovněž na Špilberku v Brně, na Slezskoostravském hradě v Ostravě a na Bratislavském hradě v Bratislavě. Organizátoři úzce spolupracují s Martinem Hilským, který přeložil celé dílo Williama Shakespeara.

Dosud nejoceňovanějším bylo představení Král Lear v roce 2002 (mj. třetí místo v Anketě Divadelních novin a Cena Alfréda Radoka pro Jana Třísku). V roce 2004 se režisér Martin Huba rozhodl pro ambiciózní projekt, kdy v představení Romeo a Julie měli jeden večer hrát Češi Monteky a Slováci Kapulety a další den obráceně. Projekt však nevyšel, Huba k tomu uvedl, že ačkoli jsou dialogy přeložené Ľubomírem Feldkem a Martinem Hilským perfektní, nějak nejdou dohromady. Nakonec byla jedinou slovensky mluvící postavou Chůva, kterou hrála Emília Vášáryová.

Vybraná představení[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Summer Shakespeare Festival na anglické Wikipedii.

  1. HRDINOVÁ, Radmila. Recenze: Sen noci svatojánské má vtip, poezii i magii. Novinky.cz [online]. Borgis, 2013-07-01 [cit. 2013-08-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]