Letiště Kalamata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní letiště Kalamata
Základní informace
StátŘeckoŘecko Řecko
Nejbližší městoMessini Kalamata (7,2 km)
Typ letištěmezinárodní veřejné civilní i vojenské
Otevření1959
Kód letiště ICAOLGKL
Kód letiště IATAKLX
Souřadnice
Map
Nadmořská výška8m (26ft)
Statistika (2019)
Cestujících341 281
Pohybů3 514
Vzletové a přistávací dráhy
Jedna dráha délky 2,8 km
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Letiště Kalamata. Mezinárodní letiště Kalamata (řecky Κρατικός Αερολιμένας Καλαμάτας) je letištěm řeckého města Kalamata. Jeho kódy: IATA: KLX, ICAO: LGKL. Používá se také jako vojenské letiště pro řecké letectvo.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Letiště se nachází mezi městy Kalamata a Messini na silnici Pylos–Kalamata–Sparta. Vzletová a přistávací dráha je dlouhá přibližně 2,8 kilometru a má orientaci sever-jih.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Letiště Kalamata je jedním z patnácti mezinárodních komerčních letišť v Řecku. Bylo otevřeno jako vojenské letiště v roce 1959. V roce 1991 byla vojenská základna rozšířena o civilní letiště. Nový terminál byl otevřen v roce 2009. V roce 2014 bylo letiště privatizováno.

Letecké společnosti a cíle[editovat | editovat zdroj]

Letiště Kalamata používají některé letecké společnosti jen v letních měsících. Celoročně existuje několikrát týdně letecké spojení do druhého největšího řeckého města, Soluně, které zajišťuje regionální letecká společnost Olympic Air. Také existuje přímé letecké spojení na německá letiště měst Düsseldorf, Frankfurt, Hamburk a Mnichov. Létá se již od konce února, se společností Condor.

Řecká letecká společnost Aegean Airlines má na letišti Kalamata svou sezónní základnu. Další letecké společnosti létající do Kalamaty jsou Austrian Airlines, British Airways, Easyjet, Edelweiss Air, Lauda, ​​Ryanair, Swiss, Transavia a TUI Airlines Belgium.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Flughafen Kalamata na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]