Letecké práškování

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Letoun Zlín Z-37 Čmelák během práškovacího letu

Letecké práškování je způsob dodání živin do půdy (hnojení) pomocí letecké techniky. Jeho počátky sahají k první světové válce, kdy po ukončení bojů byla k mání vyřazená vojenská letadla, která bylo pro práškování možné využít.[1] Výhodou práškování je možnost hnojení nebo roznášení postřiku proti škůdcům na rozsáhlé plochy (například pole či lesy), a proto se využívá v zemědělství či v lesnictví. Protože je však finančně náročné, provádí se již zcela výjimečně (především v místech obtížně dostupných pozemní technikou, tedy traktory).[2] K hnojení se používá ledek amonný.[2] Scéna s leteckým práškováním se také objevila ve filmu Vesničko má středisková.[2]

Prvně se v Československu práškovalo v létě roku 1926, kdy armáda zapůjčila dva dvouplošníky Aero A-11 spolu s jejich posádkami a pozemním personálem, a ty se využily během asi čtrnáctidenní akce proti bekyni mnišce, během níž se z letounů chemicky ošetřilo 370 hektarů lesa. Československo se tak zařadilo mezi první země světa, kde byl tento způsob aplikace použit.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Řízení letového provozu: Zázemí pro létající stroje [online]. Praha: Siemens [cit. 2013-01-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-06-28. 
  2. a b c Lidé z Vršovic a Raduně se bouří, vadí jim práškování pole. Deník [online]. 2009-04-07 [cit. 2013-01-08]. Dostupné online. 
  3. FOLPRECHT, Radek. Služba na Čmelákovi byla horší než ve válečném letectvu. Začala před 50 lety. iDNES.cz [online]. 2013-07-01 [cit. 2018-03-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]